Пространството около „Западната порта” ще бъде превърната в археологически парк

В „Триъгълната кула на Сердика" се предвижда да бъдат организирани различни културни и конгресни мероприятия

В сградата на Регионален музей за история на София се проведе встъпителна пресконференцияв рамките на проект „Античната история на София, културно – историчческо наследство достъпно за всички ”по мярка 1- „ Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство” на Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства” финансиран от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 ( ФМ на ЕИП).
В присъствието на д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости", д-р Надежда Кирова- Йовчева –ръководител на проекта, представители на Министерство на културата и Централното координационно звено към Министерски съвет бяха представени основните цели на проекта, именно възстановяване и опазване на културно-историческото наследство на града.
Ръководителят на проекта- д-р Надежда Кирова- Йовчева направи детайлна презентация на основните дейности на проекта: реставрация, консервация и благоустрояване на обектите "Западна порта"и "Триъгълна кула на Сердика" и антисеизмично укрепване на Базиликата „Св. София”
„След приключване на дейностите по проекта „Западната порта” ще бъде превърната в археологически парк на открито, където ще могат да се организират концерти и театрални постановки, а в „Триъгълната кула на Сердика" се предвижда да бъдат организирани различни културни и конгресни мероприятия”, обясни тя.
   
Проектът е на стойност 1,5 млн. лева, бенефициент е Столична община, а крайният срок за приключването му е 30 април 2017 г.