След 7 години разкриха убийството на възрастна жена в Първенец

Крими

14-10-2016, 12:01

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Разкрито е поредно тежко криминално престъпление, попадащо в графата “студени досиета”

Подробности около разследването и проведените множество оперативни действия в процеса на работа оповестиха директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски, директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Христо Разсолков и административният ръководител на окръжната прокуратура Румен Попов
Разкрито е поредно тежко криминално престъпление, попадащо в графата “студени досиета”, каза директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски и обясни, че от 2000 г. до 2015 г. тези случаи са общо 97 за цялата страна. Той допълни, че съвместните разследвания по тях се водят под наблюдението на Върховната касационна прокуратура.
Детайли около работата по разкриване на извършителя на убийството на възрастна жена, извършено през 2009 г. в село Първенец, бяха изнесени от директора на ОДМВР – Пловдив старши комисар Христо Разсолков и окръжния прокурор Румен Попов.
По случая под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив било образувано досъдебно производство по чл. 116 от Наказателния кодекс, което е водено срещу неизвестен извършител. В нощта срещу 19.02.2009 г. в дома си била нападната и изнасилена 85-годишна самотно живуща жена, след което умъртвена по особено жесток начин. В процеса на работата били проведени множество оперативно-издирвателни действия, проверени са над 60 души за съпричастност по случая, иззет е биологичен материал, изготвен е психологически профил на евентуалния извършител. Въпреки това усилията на разследващите не дали резултат и делото било спирано и възобновявано няколко пъти. На 01.09.2016 г. в полицията постъпил сигнал за блудство с друга възрастна жителка на село Първенец. След анализ на начина на извършване и събраните факти около предишния случай, разследващите констатирали идентичен почерк, което довело до установяването и задържането на 29-годишния В.П. от Първенец, криминално проявен и осъждан. Направеният му ДНК-тест потвърдил, че той е автор на тежкото криминално престъпление през 2009 година.
Окръжна прокуратура – Пловдив е повдигнала обвинение на В.П. за престъпление по чл. 116 от НК. Процесуално-следствените действия по досъдебното производство продължават.