Европейска седмица на програмирането в София

През миналата година 570 000 граждани на страни в Европа и други континенти участваха в обучения по програмиране

Столична община (Асоциация за развитие на София) в партньорство със Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции, НПО Линкс, „Империята онлайн“ и „Заслушай се“ организират серия от публични лекции за повишаване дигиталната култура на гражданите по повод Европейската седмица на програмирането. Всяка вечер от 18 до 21 октомври на ул. Париж № 1 от 17:00 до 19:00ч. експерти ще се опитат на разбираем език да разкрият тайните на програмирането. Основна цел на инициативата е да бъдат развити уменията на участниците в различни области, изискващи основни знания и опит в програмирането. Всяка вечер темата ще бъде различна, а участниците ще могат да научат как могат да визуализират скучните данни чрез интерактивни карти, възможно ли е да програмират елементарни приложения и апликации, как да си направят интернет страница, какво означават „отворените данни“ и как да ги използват, какви са технологиите, които стоят зад една уеб базирана игра.
Организаторите препоръчват на желаещите да посетят публичните лекции да носят собствен преносим компютър.
Европейската седмица на програмирането възниква като гражданска инициатива за да направи програмирането много по-видимо, да покаже на млади и възрастни как можем да реализираме много идеи чрез програмирането, да повиши уменията и да мотивира много хора да се учат заедно. Инициативата започва през 2013г. През миналата година 570 000 граждани на страни в Европа и други континенти участваха в обучения по програмиране. През 2015 г. 7,594 мероприятия се проведоха както в Европа, така и е Африка, САЩ, Австралия и Азия. България е една от 48-те страни-участнички. Седмицата на програмирането успя да запали и много от почитателите на социалните мрежи, достигайки до над 1 милион потребители.
   
"Радвам се, че за трета поредна година подкрепям Европейската седмица на програмирането, която през тази година се очертава да бъде още по-всеобхватна. Чудесна новина е, че тази година чрез усилията на Столична община, София ще се включи още по-активно с отворени лекции, които ще изграждат дигиталните умения на столичани от всички възрасти. Новият икономически модел в ЕС, базиран на дигиталните технологии и иновациите, предполага, че бъдещите лидери трябва да са въоръжени с уменията, които да им позволят да бъдат гъвкави и адаптивни в условията на динамично променящата се икономическа среда. Уменията - от базова компютърна грамотност до програмиране - са инструментите, които ще дадат шанса на дигиталното поколение успешно да представи България и Европа на световно ниво и да развива потенциала си в 21-ви век", казва Ева Паунова, евродепутат и посланик на дигиталните умения.