Цяло село грейва в носии за най-вкусния празник в Брежани

Започва Седмият празник на брежанския кестен

30 брежански носии грейват върху 20 жени и 10 мъже на Седмия празник на брежанския кестен в село Брежани на 15 октомври, информира agencia.bg. Носиите са изработени от сдружение „Хора и традиции“ по проект от Програмата за трансгранично сътрудничество България Македония.
Организаторите са в готовност за най-красивия есенен празник – преклонение пред даровете на благословената брежанска земя и прочутия сорт брежански кестени.
Дълга трапеза от уханни погачи баници, ястия с кестени от Брежани и Делчево, Македония ще украси празничния плошад на малкото пиринско селце. Всеки може да дегустира печените кестени от италианеца Мауро и неговия син Марчело, да пие младо вино и да се хване на темпераментното брежанско хоро.
В програмата прочутите брежански баби ще огласят площада с автентичен фолклор, а детската група ще подхване техните песни и ще ги съхрани. Ангелогласната брежанка Соня Ковачка, възпитаничка на НХГ-Благоевград, ще изпее новите си песни.
Фолклорен ансамбъл "Веселие" с ръководители Калина и Любомир Марянски ще демонстрират красотата на младостта на Симитли, а ансамбълът при КУД-Гоце Делчев от Делчево, Македония, ще представят автентичната стара македонска сватба с песен, танц и ритуали.
Гост на празника е любимата Румяна Попова, която заедно с нейния оркъстър на живо ще вдигне площада на хоро.