Нощен поход при пълнолуние до Сарафово

Животът

15-10-2016, 10:30

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Криминално проявен застреля защитените птици

Днес луната е в подходяща фаза и ще може да се наблюдава миграцията

Темата за миграцията продължава да занимава екипа на проект „Солта на живота“, който кани бургазлии да се включат тази вечер в едно вечерно приключение на Атанасовско езеро – наблюдение на нощна миграция на птиците. 
Днес луната е в подходяща фаза и ще може през зрителна тръба да се наблюдава ярко осветения лунен диск и да се проследят силуетите на мигриращите върху него птици. Така могат да се видят силуетите на мигриращите птици на 3-4 км. Но при всички случаи е важно да се наблюдават внимателно и ръбовете на лунния диск. Някои птици преминават транзитно през самия край на Луната, и могат да бъдат пропуснати, ако не сме наблюдателни. Обикновено птиците започват миграцията си веднага след залез слънце и продължават да летят  до 2 часа след полунощ. 
Организаторите от „Солта на живота“ не поемат отговорност за това какво ще успеят да видят участниците, дали няма изневиделица да се появят облаци и да скрият луната, както и дали и колко птици ще преминат пред лунния диск, но обещават, че ще бъде интересно и може би студено. 
„Така че облечете се топло, вземете си нещо сгряващо за пиене, не забравяйте челник или фенерче и заповядайте в събота от 20.00 часа на беседката пред Укритието за наблюдение на птици, откъдето като се съберем ще се отправим към „Гнездото“ (плетената от леска наблюдателница по Пътеката на саблеклюна), за нашите нощни наблюдения.“ – кани приключенски настроените граждани Диана Павлова от фондация Биоразнообразие, която инициира наблюдението на нощната миграция.
Над Бургас и езерата му минава вторият по големина миграционен път Виа Понтика, но освен обичайното пътуване през деня, много видове птици мигрират през нощта. Такива са сови, дроздове, присмехулници, кралчета, зидарки, певци, дърволазки, орехчета, цвъркачи и шаварчета, каменарчета, коприварчета, кукувици, овесарки, дърдавци, бекаси, авлиги, косове и много други видове, най-вече от разред Врабчоподобни (пойни птици). Някои видове птици мигрират и през деня, и през нощта като гмуркачи и  гмурци, патици, гъски, лебеди, много видове дъждосвирцоподобни, бързолети и лястовици, колибри, кайри и много други.