Организират профилактични прегледи за остеопороза

На 20 октомври в РЗИ - Стара Загора

Фокусът на Световния ден на остеопорозата – 20 октомври тази година  е насочен към рисковите фактори, които всеки трябва да познава, за да си осигури живот без остеопорозни фрактури. Кампанията в Стара Загора ще се проведе  на 20 октомври (четвъртък) от 13,30 до 16,30 ч. в сградата на РЗИ на ул. „Стефан Караджа“ 10. По време на събитието ще се проведат измервания на костна плътност и телесен състав, като е нужно  предварително записване на тел. 0884 / 71 44 39.

Партньори на РЗИ – Стара Загора за предстоящото събитие са  сдружение „ Жени без остеопороза“ , каза д-р Георги Бакоев, председател на РЛК- Стара Загора. Заболяването „остеопороза“ той определи като актуално, заболяване на съвремието.

У нас вече стартираха инициативите в рамките на месеца за профилактика на остеопорозата, които ще обхванат над 50 общини на територията на страната във формат „Ден на отворените врати“, на който всеки желаещ може да се запознае със своите лични рискови фактори, попълвайки едноминутен рисков тест, да проследи презентациите на Международната фондация по остеопороза, да научи кои са петте важни стратегии за здрави кости до дълбока старост, да провери своите показатели за костна плътност и телесен състав, както и да обмени мнения и опит по темата.