В миналото в делничните дни добруджанци са се хранили предимно с постни ястия

Представиха над 500 ястия

В делничните дни добруджанци са се хранили предимно с постни ястия, съобщава БТА.
Според Елеонора Георгиева - секретар на читалището "Възраждане 1940" в силистренското село Сребърна, което днес е домакин на петия кулинарен фестивал "Гозбите на Добруджа", по спомени на възрастни хора баница и кокошка на трапезата на добруджанци е имало само в събота и неделя. Едно от характерните постни ястия, представени днес на фестивала, е маратурена манджа с болгур. Маратура в Сребърна наричат туршията. Маратурената манджа се прави от ориз, булгур, домати и пипер и се пече в тава. Интересен е десертът от тиква с ориз и лук.
Във фестивала участваха повече от 120 кулинари от Силистренско, страната и Румъния. Те представиха над 500 ястия. Имаше и детска кулинарна работилница.