Оланд: Единството, свободата и човечеството ще победят

В Ница се проведе церемония в памет на 86-те загинали в атентата миналата година

Атентатът на 14 юли в югоизточният френски град Ница имаше за цел да навреди на националното единство, но тази злодейска цел няма да бъде постигната, заяви на церемония в памет на 86-те загинали президентът на Франция Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.

"Чудовищната цел на терористите" е да предизвикат насилие, за да породят разделение", заяви Оланд в реч в Ница. "Но тази злодейска цел ще се провали: единството, свободата, човечеството в крайна сметка ще победят", добави той пред семействата на жертвите, представители на всички религии и всички политически партии.

Според Оланд атентатът, извършен от тунизиец, газил с камион хората, събрали се за фойерверките на 14 юли, е имал за мишена и гостоприемството на града, който привлича туристи от Франция и цял свят. 86-те жертви бяха от 19 различни националности, с различен произход, религия, цвят на кожата, подчерта френският президент. Но те имаха "едно общо, което не трябва да се загуби: тези мъже, жени и деца искаха да живеят свободни", добави той.

За разлика от атентатите през януари и ноември миналата година в Париж, при които загинаха 147 души, атентатът на 14 юли засегна цели семейства. Най-малко 15 от жертвите бяха непълнолетни, и в някои семейства бяха убити три поколения, подчерта държавният глава.