Избраха първата Царица на "Августиада"

Животът

16-10-2016, 12:09

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

За първи път ще избираме Царица на Августиада

За короната се състезаваха двадесет красиви старозагорки

18-годишната старозагорка Антония Дойчева бе избрана за първата „Царица на Августиада”. През следващата една година абитуриентката в Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“  и нейните подгласнички ще бъдат лицето на  Фестивала на виното и културното наследство „Августиада”, който се провежда за пета поредна година в Стара Загора.

За короната на „Царица Августиада“ се състезаваха двадесет красиви старозагорки, а ръководител на журито, определило победителката  бе Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино и съорганизатор на фестивала.

Първата царица бе избрана снощи на церемония в сградата на операта в Стара Загора. Тя и конкурентките й дефилираха в два тура с официални рокли и с римски тоги. Първа подгласничка в конкурса стана Антоанета Танева на 19 години, завършила Спортното училище „Тодор Каблешков“ в Стара Загора с профил „Плуване“, а втората подгласничка е 23-годишната Радка Антонова, специалист по културен туризъм. Днес трите взеха участие и в официалната церемония по откриването на фестивала на виното и културното наследство „Августиада”. Общо 37 винарски изби и кулинарни фирми участват в тазгодишното пето издание на форума, който отново се провежда в залата на Регионалния исторически музей. Посетителите освен, че мога да опитат от най-различни видове вино, но и да гласуват за най-доброто. В неделя ще бъдат определени и избите отличени за своето вино.  Всяка година по време на Фестивала се акцентира върху част от културната история на Стара Загора. Като част от програмата на фестивала се проведе и научна конференция посветена на Средновековното културно наследство на Стара Загора.