Протестират срещу условна присъда на счетоводителка откраднала 390 102 лева

Работила в дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол

Несправедливо ниската присъда от 3 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 5 години и лишаване от права да заема определени длъжности и да работи определени професии, която произнесе днес,      14 октомври 2016 г., състав на Варненския окръжен съд спрямо старшата счетоводителка от дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол Надежда Стоянова ще бъде протестирана от Окръжната прокуратура във Варна, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна.

44-годишната Стоянова, която за 10 години чрез използване на документи с невярно съдържание присвоила 390 102 лева държавни средства за подпомагане на социално слаби, поиска делото срещу нея да се гледа при условията на съкратеното съдебно следствиес цел наказание, редуцирано с една трета. Стоянова призна в съдебната зала всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, не пожела да се събират нови доказателства  и се разкая за десетгодишната си престъпна дейност като длъжностно лице, които обясни с онкологично заболяване и лечението му.

Този вид престъпление, квалифицирано от Окръжната прокуратура в особено големи размери и представляващо особено тежък случай,се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години. Наблюдаващият делото прокурор в Окръжната прокуратура поиска ефективно наказание от 6, 8 год. лишаване от свобода при първоначално строг режим и лишаване на подсъдимата от право да заема държавни или обществени длъжности и да работи професии и дейности, свързани с материална отчетност, за срока на наказанието й. Прокурорът изтъкна в обвинителната си пледоария трайната престъпна упоритост, дързостта и хитростта, с които подсъдимата Стоянова е успяла да изгради стройна система за заблуждение на различни банки, дори и след като е била засечена нейната престъпна дейност от банков служител.

Протестът срещу условната присъда на Надежда Стоянова ще се разгледа от състав на Апелативния съд във Варна след насрочване на делото.