Данъкът за такситата в Добрич остава 300 лева

Мисия Добрич

17-10-2016, 16:15

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Превозвачи, общински съветници и кмет са разбраха за минималния налог

Публична дискусия за размера на годишния данък на такситата в Добрич се проведе днес следобед в голямата заседателна  зала на общината. Срещата бе инициира от председателя на Общинския съвет Иво Пенчев. В нея взеха  участие  представители на бранша и членовете на постоянните комисии по "Транспорт, инфраструктура и екология" и "Бюджет, финанси и данъчна политика"  към Общинския съвет на Добрич.

Припомняме, че данъкът върху таксиметров превоз на пътници е въведен с промени в Закона за местните данъци и такси, като годишният му размер се определя от Общинските съвети, който  трябва да бъде между 300 лв. до 1000 лева.

На последната сесия на местния парламент през месец септември  кметът предложи данъкът  бъде намален до минималната ставка от 300 лева, като се позова на мнението на таксиметрови превозвачи, според които данък от 590 лева ще доведе до фалити или работа в сивия сектор. Тогава съветниците отложиха вземането на решение и поискаха среща с бранша, която се проведе днес.

На днешната среща кметът отново направи предложения  налога да бъде  от 300 лева, за същата стойност имаше предложения и от превозвачите и член на комисия в Общинския съвет. Предложени бяха и налози от 350 и 400 лева. В крайна сметка при гласуване членовете на двете комисии приеха данъкът да бъде от 300 лева.

Водачите на таксита изложиха пред  общинарите и проблемите, които имат - основно дупките по улиците, маркировките на пиаците, нелегалните таксита и други.