В. Симеонов: Коалицията остава цяла

Основание за промени в коалицията няма

Българите, живеещи в страни членки на Европейския съюз, ще могат да гласуват в повече от 35 избирателни секции. За останалите държави, където наши сънародници ще упражняват правото си на глас, 35 ще е максималният брой на местата за гласуване. Това решиха от управляващата коалиция на спешни консултации в понеделник.

Квадратчето "Не подкрепям никого" ще се брои в президентски и кметски избори, но не и в пропорционалните, за да се запази бариерата 4%, обясни председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

„Коалицията остава цяла, основание за промени в коалицията няма. Смятаме, че правителството може да продължи полезната си за България дейност и в тази връзка се постарахме промените в Изборния кодекс да бъдат минимални”, коментира от своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

В неделя Патриотите заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си от властта, ако управляващите отхвърлят тавана на изборните секции в зад граница.

"Движение България на гражданите" пък обявиха, че, ако Реформаторите спечелят по-малко от 200 000 гласа на президентския вот през ноември, партията ще напусне управлението и ще изтегли представителите си в изпълнителната власт.