Демонстрират хакерска атака пред старозагорски предприемачи

Български фирми са платили над 2 млн. евро откупи на хакери само за една година

Утре от 10,00 часа в хотел „Верея “ пред старозагорски собственици на малки и средни предприятия ще бъде демонстрирана хакерска атака.Това ще се случи по време на бизнес обучение на тема „Киберсигурност – как да опазим фирмата от модерните разбийници”.

Български фирми са платили над 2 млн. евро откупи на хакери само за една година. Над 60% от служебните компютри са зомбирани. Почти 100% от камерите за наблюдение на персонала могат да бъдат използвани като „троянски коне“. Кражбите вече стават чрез интернет, а не чрез взлом, обясняват от Изпълнителната агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия и „Файндейс“.

Ако се колебаете, дали всичко това ви засяга, отделете точно 100 секунди, за да разберете колко е сигурен бизнесът ви, съветват от Агенцията. Отговорете си на въпросите:
1. Къде съхранявате финансовата информация, данните за клиентите, персонала, оборота?
2. Използвате ли електронно банкиране, мобилен достъп до служебните компютри, имате ли камери за наблюдение на персонала?
3. Ще може ли да работи фирмата, ако някой блокира служебната ви информация и имейлите? Колко голям откуп може да си позволите да платите на хакери?
4. Персоналът ви обучен ли е как да работи с чувствителна информация, правите ли бекъпи, имате ли план в случай на кражба на данни?
5. Смятате ли, че бизнесът ви е малък и не сте интересни за интернет престъпниците?