Стартира нова инициатива „Поет на месеца в Столична библиотека”

Аксиния Михайлова, носител на най-престижната годишна награда за поезия във Франция „Гийом Аполинер“

Първият автор, който представяме, е Аксиния Михайлова, носител на най-престижната годишна награда за поезия във Франция „Гийом Аполинер“. Читателите на библиотеката ще могат да се запознаят с авторските й книги, както и с преводите й на френска, литовска и латвийска поезия, които са на разположение, изложени във витрини на втория етаж в отдел „Обслужване”.
   
На 19 октомври 2016 г. от 18.30 ч. Аксиния ще гостува в Клуба на Столична библиотека, където ще чете свои стихове, а изтъкнати критици ще говорят за творчеството й. Ще бъде представена също и в предаването „Тик Так” по програма „Хоризонт” на БНР.
   
Аксиния Михайлова е авторка на 6 поетични книги на български език: Тревите на съня (1994), Луна в празен вагон (2004), Три сезона (2005), Най-ниската част на небето (2008), номинирана за националните литературни награди „Иван Николов“ и „Христо Фотев“, Разкопчаване на тялото (Изд. „Жанет 45“, 2011), номинирана за наградата „Иван Николов“, удостоена с националните литературни награди „Христо Фотев“ и „Милош Зяпков“ през 2012 г., Смяна на огледалата (Изд. „Жанет 45“, 2015), удостоена с националната награда „Иван Николов“ за най-добра поетична книга за 2015 г. Има три публикувани книги с избрани стихотворения на словашки, арабски език и италиански език: Опитомяване / Krotenie, Edicia Viachlasne LIC, Братислава (2006), В очакване на вятъра, Нова култура, Кайро (2013), Nel delta del mondo / В делтата на света, изд. Kolibris, (2016). Нейни стихове са печатани в различни литературни списания, вестници, антологии и литературни сайтове в България и чужбина. Публикувани са в Канада, САЩ, Колумбия, Австралия, Англия, Франция, Белгия, Фландрия, Италия, Испания, Румъния, Молдова, Словакия, Словения, Чехия, Сърбия, Унгария, Хърватска, Македония, Гърция, Турция, Литва, Латвия, Египет, Япония, Китай. Съставител и преводач на Антология на съвременната литовска поезия, (ФБЛ, 2007), Антология на съвременната латвийска поезия (ФБЛ, 2008), както и на повече от тридесет книги с поезия и проза.
   
Носителка на множество награди от литературни конкурси у нас и в чужбина и на национални и международни литературни награди за поезия и превод: Годишната награда на Съюза на литовските писатели за стихосбирката Необикновено е да си жив на Марцелиюс Мартинайтис (2009), наградата на името на латвийския поет Александър Чакс за публикувания на български език сборник с избрани стихове на поета Огледала на въображението (2009) и на най-високото отличие на Република Латвия Рицар на Ордена на Трите звезди. През ноември 2014 г. френската ѝ книга Ciel à perdre / Небе за изгубване (изд. Галимар, 2014) е удостоена с най-престижната годишна награда за поезия във Франция "Гийом Аполинер 2014“.