Започва кастингът за франкофонска песен „Златен ключ”- Пловдив 2017

Животът

19-10-2016, 11:41

Снимка:

facebook.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Стартира записването за преселекцията за участие в следващия 14-ти Международен Фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”- Пловдив2017.  Това е интернационален музикален форум, който се организира ежегодно от  Алианс Франсез Пловдив под патронажа на Министъра на Външните работи на Реп. България и  Посланика на Реп. Франция в България в партньорство с Община Пловдив. Пловдивският франкофонски фестивал е най-големият форум на френския шансон за тази част на Европа и той дава възможност на участници и доброволци да се запознаят с нови хора, да се докоснат до различни култури и всичко това през призмата на френския език. Чрез междукултурния диалог и мултилингвизма, които са съставни елементи на фестивала, организаторите насърчават не само към изучаването на френски език в нетрадиционна извънкласна форма, но и към изучаването на чужди езици с цел по-добра реализация и широки възможности за избор. Франция е втората в света най-желана от българските студенти дестинация за обучение в разнообразни области на знанието и на всички нива. „Промотирайки франкофонията по иновативен и атрактивен начин, ние се опитваме на покажем колко лесен и достъпен всъщност е френският език и как неговото изучаване може да се превърне в интересно и любимо занимание за младите хора”, сподели директорът на Алианс Франсез, г-жа Теофана Брадинска.

Поредното 14-то издание на Фестивала ще се проведе на 22, 23 и 24 юни 2017 год., като в него ще вземат участие музиканти и изпълнители от 3 континента. Чуждестранните участници са гост-изпълнители, а българските са част от конкурсната програма. 

На 23 юни ще се проведе Финалът на националния конкурс в рамките на Фестивала, в който могат да се състезават изпълнители от цяла България на възраст от 16 до 26 години, които да могат да пеят на френски, но не е задължително да говорят езика. Специално сформирано международно жури от професионални музиканти и французи, езикови специалисти, ще оценява както вокалните и сценични качества на участниците, така и интерпретацията им на френски език. 

Участието на българските изпълнители на Фестивала се състои в няколко последователни  фази:

1. Преселекция 

2. Селекция

3. Участие - финал

 и 2016 год. документите, на базата на които специално сформирана комисия ще селектира участниците във Финала на националния конкурс. Документите, които се изискват за преселекцията са:

- кратка атрактивна автобиография и координати за обратна връзка; 

- 2 снимки на кандидата;

- аудио или видеозапис на негово изпълнение, като не е задължително те да са на френска песен.

След като разгледа и оцени изпратените материали, Комисията определя участниците за Финала, след което всеки един от тях бива лично и поименно  уведомен, че е избран за участие.