Енерго-Про съветва как да пестим електроенергия

При необходимост се консултирайте със специалист

Енерго-Про стартира информационна кампания за пестене на електроенергия. Чрез поредица от подбрани съвети компанията се стреми да помогне на своите клиенти да оптимизират разходите си за ток като използват ефективно електроуредите в дома.

Според статистически данни използваното количество електроенергия в домакинството се разпределя по следния начин: за отопление - 31%, охлаждане - 12%, затопляне на водата - 12%, осветление - 11%, компютри и друга електроника - 9%, други домакински уреди - 9%, хладилници и фризери - 8%, други - 8%.

Пред прага на зимния сезон темата за енергоефективно отопление в дома е сред най-актуалните. За да затоплите ефикасно едно помещение, ЕНЕРГО-ПРО съветва:

- Отоплителните тела да се поставят на подходящо място в стаята, за да се постигне равномерно разпределение на топлината. Мощността на уредите да е съобразена с размера на помещението.

-  През нощта отоплителните уреди да се настроят да поддържат по-ниска температура, без помещенията да се охлаждат напълно. Намаляването на стайната температура през нощта (най-много с 5 °C) значително пести енергия.

-  Не е препоръчително да преграждате уредите за отопление с мебели, нито да ги покривате с дрехи за сушене, защото така губите до 20% от енергията.

- В студените месеци не оставяйте вратите отворени към помещения, които не се нуждаят от отопление. Добре е уредите да имат вграден термостат за поддържане на стайната температура. Управлявайте отоплителната инсталация според външната температура и използвайте възможностите на електроуредите за програмиране, за да спестите електроенергия, без да нарушите комфорта си.

- Чрез леко намаляване на температурата в някои от стаите също можете да пестите енергия. Намаление от 1°C осигурява до 6% спестена енергия. Имайте предвид, че различните помещения имат нужда от различна температура. Препоръчителната стайна температура е следната: във всекидневната - средно около 20°C, в спалнята 16 - 17°C е достатъчна за здравословен сън, в детската стая - около 20°C, в банята - 22°C, в кухнята - 18°C, тъй като при готвене също се отделя топлина.

- Отоплявайте помещенията съобразно нуждите си. Нагласете температурата на 15 °C, когато ще отсъствате до 2 дни, и на 12 °C при по-дълго отсъствие или настройте термостатните вентили на функцията за защита от замръзване.

-  Проветрявайте редовно, но за кратко, с широко отворени врати/прозорци – така ще запазите топлината на стените. Открехнатите прозорци водят до по-голям разход на енергия. По-добър вариант е по-честото проветряване за около 10 минути, като през това време изключвате отоплителните тела.

-  Прозорците и вратите трябва да са уплътнени добре.

- За eфективната работа на климатика има значение неговото разположение в помещението, режима, в който работи и температурата, която желаете да поддържате. Въздушните филтри трябва да се проверяват и почистват, защото замърсяванията затрудняват работата на уреда и водят до по-голям разход на енергия. При необходимост се консултирайте със специалист.

Следенето на работата на отоплителните уреди и избягването на излишния разход на електроенергия в дома ще доведе до намаляване на сметките за ток.