Бившият депутат от БСП - Добрич Петър Димитров обвинен за неизгодна сделка

Димитров е с мярка “Подписка” и забрана да напуска пределите на страната

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем бившия министър на икономиката и енергетиката в тройната коалиция Петър Димитров за неизгодна сделка, от която са причинени големи щети – 77 172 475 евро. Димитров бе депутат в 41-то Народно събрание, издигнат от социалистите в Добрич.

Той е обвинен в това, че през 2007 г. умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян – главни изпълнителни директори на НЕК, при сключването на рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене“.

На 28 ноември 2007 г. Велков и Папазян съзнателно са сключили неизгодна сделка – рамков договор за доставка на стар реактор от атомната централа с „Атомстройекспорт“, като са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК в размер на 77 172 475 евро.

Петър Димитров, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала – Министерството на икономиката и енергетиката в НЕК е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните изпълнителни директори Велков и Папазян, но въпреки тези си задължения е бездействал. Деянието е извършено умишлено и представлява особено тежък случай.

Петър Димитров, който е варненец, е с мярка за неотклонение „Подписка“. Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора. Разследването по делото продължава.