Излезе от печат новата книга на доц. Любомир Караджов "Пътят на актьора"

Пловдив Лайф

20-10-2016, 08:42

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Излезе от печат книгата "Пътят на актьора" на доц. д-р Любомир Караджов, преподавател по PR в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
Книгата бе представена за първи път на 17 октомври по време на церемонията по връчването на Националните награди за актьорско майсторство "Любимец 13" в димитровградския театър "Апостол Карамитев".
Изданието съдържа очерци за всичките 15 наградени в церемонията български театрални творци - актьори, режисьори и педагози, които в откровени изповеди пред автора споделят преживяното по пътя на формирането и утвърждаването си на българската театрална сцена.
Книгата е написана "на един дъх" през лятото на 2016 година. В основата на очерците са личните срещина автора с артистите.
Впечатляват откровените изповеди на Мариус Куркински, Герасим Георгиев-Геро, Лилия Маравиля, чийто творчески път се пресича с десетки други актьори, режисьори и върхови за театралната ни сцена спектакли, но не липсват и признанията за колебания и неувереност в определени моменти от пътя им в изкуството.
Невероятен жест към Любомир Караджов прави големият Йосиф Сърчаджиев. Той предоставя на автора непубликувани до момента спомени за личните си срещи на сцената и в живота с Апостол Карамитев и Наум Шопов, писани в "инсултната" за Йосиф 2004 година.
Полифоничната Милица Гладнишка, куклената актриса Десислава Чардаклиева и "трите мечки" Захари Бахаров, Юлиян Вергов и Владимир Карамазов също са сред любопитните "герои" на книгата. 
В нея опитът си на педагог и голям български театрален режисьор споделя проф. Пламен Марков, неговите ученици Александър Стефанов и актрисата от варненския театър Гергана Арнаудова, както и поемащия по пътя наМелпомена 17-годишен Недялко Стефанов, обявен за театрално дарование.
В книгата авторът е включил и спомените на Гергана Тодева- дъщеря на голямата българска актриса Златина Тодева, и актьора Никола Тодев, както и акценти от 95-годишната история на варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров", представени от артистичния директор Веселина Михалкова.
По този начин изданието "заключва" в себе си поне 50 години от развитието на българския театър. Според специалисти това превръща книгата "Пътят на актьора" в ценна снимка на знаков период от драматичното ни изкуство, осмислен и представен през очите на едни от неговите значими творци.
Книгата "облича" своето любопитно съдържание в изискано и артистично представено книжно тяло с твърди корици, луксозна хартия и цветен снимков материал. Изданието е финансирано от ОДТ "Апостол Карамитев"-Димитровград.
Авторът съвместно с театъра в Димитровград предвижда премиери в Пловдив, Димитровград и Варна с присъствието на актьори от страниците на книгата.