Директен сблъсък: За първи път Цачева срещу Радев

В телевизионен дебат по bTV

Кандидатите за пети президент на България Цецка Цачева и Румен Радев за първи път се сблъскаха един срещу друг в телевизионен предизборен дебат в ефира на bTV.

Запитана дали се познават опреди, Цачева каза "не". Радев обаче я репликира, че са се виждали по време на обсъжданията за нов боен самолет в пленарната зала на НС.

"В пленарна зала гостите седят на последния ред, ако е бил поканен е бил там. Но пряк контакт не сме имали", отвърна шефката на НС. "Имахме контакт, на заседанието на групата на ГЕРБ, дори обсъждахме проблемите на военно-въздушното училище", контрира пак Радев. В крайна сметка двамата си изясниха, че се виждат официално за първи път.

"Държавният глава трябва да се ръководи в дейността си от националния интерес – образована и просперираща нация, която живее в стабилна и сигурна държава", заяви Цачева. И гарантира, че европейския и евроатлантическия път е без алтернатива.

Обществото има нужда от справедливост и единство. Убедена съм, че когато работя в интерес на гражданите и с диалог между институциите, ще направя така, че България да има добър имидж пред партньорите ни. „Промяната е неизбежна.

Президентът не трябва да бъде церемониалмайстор, нито рецитатор на чужди тези. Да умее да обединява, а не разединява. Да умее да казва „не”, когато е в интерес на държавата и гражданите", обясни ген. Радев. Сигурност, независима и балансирана външна политика, да бъда социален филтър на законите, които ощетяват правата на гражданите, изброи приоритетите си ген. Радев.

Цачева обясни, че кампанията й ще е икономична. Прозрачни са ни финансите, отчитаме се, обясни тя. Радев обясни, че в момента се набират средства, които няма да надхвърлят лимита на закона.

Икономическите санкции срещу Русия трябва да бъдат преразгледани.  Тя обясни, че ще настоява пред европейските ни партньори за обща позиция в тази посока. Ако не могат да бъдат отменени санкциите, Цачева ще настоява най-пострадалите държави да бъдат компенсирани. Ген. Радев я поздрави за тази й позиция. И отново се обяви за отпадане на санкциите срещу Русия, като призна, че това трябва да се направи с партньорите на България. Крим де юре е украински. Народът ще се определи какъв е, обясни Радев.

За мен Крим е в Украйна, каза и Цачева. Цачева се обяви за активна, балансирана външна политика, стъпила на основата на националния интерес. Президентът да е гарант за модернизиране на въоръжените сили, каза тя. И обяви, че не е съгласна с искането на Русия НАТО да се върне в старите си граници. По отношение на външната ни политика президентът трябва да е дипломат, а не ястреб, обясни Радев. Еврофилията не означава непременно русофобия, допълни той. И обяви, че ще работи за България в НАТО и ЕС с повече достойнство. Не приемам Местан да е посредник между Турция и България, каза Радев.

Няма проблем жена да е главнокомандващ, не може да делим на жени и мъже. Това заяви ген. Румен Радев на първия си предизборен дебат с Цецка Цачева пред bTV. Но я посъветва, че ще е главнокомандващ не само на армията, а на въоръжените сили. Радев призна, че е имал жена командир, но в САЩ. При необходимост ще се допитам до вашата експертиза, благодари му Цачева. Нямаме икономически ресурси да върнем наборната военна служба, обясни ген. Радев. Определи го като добра идея, но за момента - да се въведе силно военно обучение. Според Цачева трябва да имаме силна модерна армия.

Била съм член на БКП, не се срамувам от това, но не се и гордея. Това е младежки увлечения,  заяви кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева. Който на 20 г. е бил социалист, няма сърце. Ако и на 40 години си социалист - нямаш мозък, пошегува се Цачева секунди, след като обяви, че ще е обединител на нацията, ако стане президент. Думите й предизвикаха остра реакция на Радев. Дано като президент не се шегувате така с гражданите, коментира той. "Като председател на НС работя с всички партии. Но характерът ми е такъв, не съм строга, обичам да се шегувам", оправда се Цачева.

Категорично не влизам в договорки с партиите, а работя и се срещам с гражданите. Разчитам на тях, без да ме интересуват политическите им позиции, заяви още Цачева. За мен не са важни партиите, не водя преговори с партийни централи, за мен са важни гражданите, обясни пък Радев.И допълни, че не влиза в задкулисен диалог с политическите сили.

Запитана дали се срамува от нещо в миналото си, Цачева отговори с "Не". Напротив, гордея се, каза пък ген. Радев. И двамата бяха категорични, че ако загубят изборите, губят те, а не партиите, които са ги издигнали. И обясниха, че носят отговорност за действията си. Цачева поиска запазване на партийните субсидии на партиите.

"Трябва да се субсидират партиите, защото в противен случай влизаме в нерегламентирано финансиране. Нещо, за което имаме съмнения при някои сили сега", заяви тя. Цачева се обяви в подкрепа на задължителното гласуване. Ще участвам в референдума, защото пряката демокрация е една от най-силните форми, заяви Цачева. И се пошегува, че чака многото инициативни комитети да я агитират.