ДОСТ ще подкрепи кандидатурата на Цецка Цачева

Ще дадем тази подкрепа, без тя да е поискана, съобщи лидерът на партията Лютви Местан

„Решението на изпълнителния съвет на ДОСТ е да подкрепи кандидатурата на Цецка Цачева за президент на Република България.“ Това заяви на пресконференция в парламента председателят на ДОСТ Лютви Местан. „Ще дадем тази подкрепа, без тя да е поискана“, уточни той. 

„Най-важното предизвикателство за страната ни все още не е в центъра на политическите дебати – става въпрос за посоката, в която ще се развива България в новите геополитически реалности. Смятаме, че България трябва да се развива като евроатлантическа държава. Ние смятаме, че президентът атлантик трябва да има ясна позиция и да заяви, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат премахнати, когато тя се оттегли от Крим, защото това е най-бруталното нарушаване на международното право“, каза още Местан. Според Местан, ако президентските избори бъдат спечелени от който и да е от левите кандидати, ще се породи риск за евроатлантическата ориентация на България. 

„Изключено е да подкрепим, когото и да е от левите кандидати. Остават кандидатите на дясното – не е възможно да подкрепим г-н Трайчо Трайков, въпреки че бях впечатлен от телевизионните дебатите, в които участва той. Но той е представител на коалиция, която носи вина за вкарването на българските крайни националисти в управлението, определени от Съвета на Европа като фашистки“, коментира лидерът на ДОСТ.