Трима измамени с хиляди левове вчера от „телефонни полицаи“

Крими

20-10-2016, 10:57

Снимка:

ОД МВР Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

И вчера русенка по обед хвърли 9000 лева на телефонните измамници

В два от случаите истинската полиция е предотвратила повторно теглене на пари от банки

Няколко измами с крупни суми са регистрирани в русенската полиция вчера. При един от случаите е измамена 84-годишна жена. Тя повярвала, че по телефона й се обажда полицай, който иска да предотврати измама. Тя била подведена, че трябва да даде на измамниците, които ще й се обадят всички възможни пари, които има, за да бъдат заловени и да има доказателство срущу тях. Жената поставила в дамска чанта 1000 евро, 338 долара, около 300-400 лева и бижута, след което пуснала чантата през прозореца на къщата си, но се отдалечила от прозореца, за да не пострада при евентуалната престрелка между полицията и организираната престъпност. По указание на полицая отишла до банка, откъдето изтеглила сума в размер на 3000 евро. 2700 евро от тях поставила в кош на улицата. Отново по указание на "полицая" отишла и в друг клон същата банка, но там не можала да изтеглила суми поради намеса на полицията. По случая е образувано досъдебно производство. При друг случай е пострадал

 

68- годишен мъж. Той също бил измамен, че му се обажда старши следовател Павлов, че полицията е по следите на група измамници, които са подслушвани и всеки момент ще му позвънят. Павлов помолил за съдействие той да ги задържи по-дълго на телефона и да изпълнява нарежданията им. Мъжът изтеглил 15 277 лева от клон на банка ги оставил до трафопост в градинката на корабния техникум, като не гледал дали някой ги взема. След това получил указания по телефона да се изтеглят и други пари. Мъжът изтеглил от друга банка сума от 25 433 лева, но решил да предаде парите на полицая  очи в очи, а не да ги оставя на улицата. Във втората банка дошли служители от полицията и предотвратили предоставянето на изтеглената сума. 

При трети случай от вчера е измамена жена на 73 години. И пред нея подействала схемата с обаждане от полицай. на нея е  се обадило лице, което се представило за полицай на име Димитър Христов. Съобщил й, че се провежда полицейска операция по задържането на членове на престъпна група, тя трябвало да постави в чанта всичките си пари и да ги хвърли през терасата. Парите били нужни за залавяне на измамниците и след приключване на операцията той лично щял да й донесе парите у тях.

 

Жената поставила сумата от 2000 лева и 3500 евро в една текстилна чанта и я хвърлила от терасата на жилището си. Обща сума на предадените пари възлиза на около 9000 лева, които били взети от млад мъж, на който жената не може да даде описание. Образувано е досъдебно производство.