Дебат за достъп до култура за аудитории от периферните зони на града

В Общински културен институт Дом на културата „Искър“ се състоя среща на тема „Има ли достъп до култура за аудитории от периферните зони на града?“

В Общински културен институт Дом на културата „Искър“ се състоя среща на тема „Има ли достъп до култура за аудитории от периферните зони на града?“, на която бяха представени резултатите от проект „Нови публики за ОКИ Искър“, от г-жа Деница Езикиева, Ръководител на проекта и г-жа Милена Димитрова.


Г-жа Малина Едрева, Председател на Постоянната Комисия по култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет приветства участниците, като поздравителни думи отправи и г-н Ивайло Цеков, кмет на Район „Искър“. Гост на срещата беше и г-жа Лорита Радева, Председател на Постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичен общински съвет, която взе участие в дискусията. Г-жа Евгения Михайлова, Директор на ОКИ Искър представи мултифункционалните възможности на ОКИ Искър и потенциала за сътрудничество с професионалната общност.


Срещата представлява заключително събитие в изпълнение на проект „Нови публики за ОКИ Искър“, който се осъществява от Сдружение „Нови публики“, с финансовата подкрепа на Програма Европа 2016 на Столична община.
   
Фокусът на дискусията, в който активно участваха всички, повечето културни оператори, беше за предизвикателствата пред изнасянето на стойностно художествено съдържание в инфраструктурата на ОКИ Искър, как може да се разработи и развива изградената инфраструктура на ОКИ, как те самите да продуцират образователни и приобщаващи проекти и да се финансира ново, партньорско съдържание за работа с нови публики. Бяха споделени опит и практики от работата в периферните райони на столицата за реално привличане на необхванати аудитории с конкретни примери за подкрепа на сътрудничеството между ОКИ и културно-творческите индустрии в София.
   
За финал гостите бяха разходени сред обновения ОКИ Дом на културата „Искър” като място с потенциал за съвместна, артистична работа.