Фандъкова: Над 180 машини ще чистят снега в София

В договорите сме изискали да има и готовност за допълнителна техника при по-обилни снеговалежи

Правим проверки, за да установим наличната техника и подготовката на фирмите за зимно почистване. Проверките, които извършват екипи на Столичен инспекторат, установиха налични общо 188 броя специализирани машини за зимно почистване при изискване по договор 157 броя. В договорите сме изискали да има и готовност за допълнителна техника при по-обилни снеговалежи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със заместник-кмета по екология Мария Бояджийска присъства на проверка.
Освен тази техника има и 61 малогабаритни машини, които се използват за почистване на площади и малки улици. Всички машини са снабдени с gps, което позволява да се проследи движението им в реално време. Осигурени са и нужните количества реагенти, смеси за обработки срещу заледяване.
Предстои фирмите да си свършат работата, каза също Фандъкова.
Приоритетно при валежи от сняг работата започва от улиците, по които се движи масов градски транспорт, а след това, при необходимост, се преминава по вътрешно-квартални улици.
От миналата зима има непризнати около 1.2 млн. лева. Това са средства, които не са признати като разходи и не са разплатени на фирмите за несвършена добре работа.
София е разделена на 7 зони и отделно има 4 зони, в които влизат общински пътища. Дейностите по почистване се извършва от 7 фирми. В началото на снеговалежа се изисква да има техника на 68 места в града.