Археолози се събират в Ахтопол в залеза на Плеядите

Туризъм

21-10-2016, 12:27

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Конна база в помощ на децата откриват край Царево

Ще бъдат изнесени доклади от доц. Калин Димитров

Деветата кръгла маса на тема „Културно наследство на Черноморска Странджа през погледа на изследователите” започва днес в Ахтопол. Тя е организирана от Сдружение „Черноморска Странджа”. Времето, избрано за провеждането на конференцията - 21-23 октомври 2016 г. не е избрано случайно. Според Аристотел, който дава едно от най-ранните свидетелства за големите пътешествия на рибните пасажи по бреговете на Понт, дните на кръглата маса в Ахтопол са преди залеза на звездния куп Плеади. Плеядите са използвани като индикатор за сезонните промени и годишния цикъл в земеделския и морския календар на древните гърци и залеза им е бил около 20 октомври още от античността. 
Ще бъдат изнесени доклади от доц. Калин Димитров - „Христина Ангелова - изследовател и приятел”; Божидар Димитров - „Създаване и развитие на Центъра за подводна археология”; проф. Иван Карайотов - „Херсонесос, Ориоспотамо, Падама”; Кирил Велковски - „Геофизични приноси за палеогеографията на Созопол и Ахтопол”; д-р Крум Бъчваров (САЩ) - „Археологическо проучване на корабокрушение от Османския период в южния залив на Китен (2000 - 2004 г.); доц. Петър Лещаков и доц. Калин Димитров - „Нови данни към археологическата карта на Созопол”; д-р Андрей Аладжов и Станимир Стойчев - „Археологическите проучвания на Ахтопол (2016); Даниела Агре, Деян Дичев - „Археологическите проучвания на владетелските домове в Синеморец и Бродилово от края на II век и средата на I век пр. Хр.”. 
В „Кръглата маса” ще участват директори на музеи, представители на министерството на културата, на местната власт от общините в Бургаска област, университети и научни институти, изследователи. Деветата кръгла маса ще се проведе в памет на Христина Ангелова - дългогодишен ръководител на Центъра за подводна археология в Созопол и основна фигура в модерен етап от развитието й по българското черноморско крайбрежие.