Откриха възстановения бюст-паметник на Никола Ракитин

Мисия

21-10-2016, 15:19

Снимка:

ОбС-Плевен

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

С водосвет и в присъствието на много гости премина събитието

С водосвет, в присъствието на много гости, в Плевен бе открит възстановения бюст-паметник на поета Никола Ракитин. Паметният знак е разположен пред едноименното читалище в жк „Сторгозия“ и се наложи да бъде възстановен след кражба, чиито извършители не са разкрити и до днес, припомнят от пресцентъра на ОбС-Плевен.

Сред официалните гости на церемонията днес бяха председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общинските съветници Диана Данова, Николай Маринов, Пепо Петков, Катя Христова, Георги Велков и Емил Райков. Специално за откриването, по покана на председателя на читалище „Ракитин“ Чавдар Луканов, от София пристигна и председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. В кратко слово Дойнов припомни за живота и делото на големия поет, и посочи, че светли имена като него продължават да живеят със стиховете си в сърцата на много хора. Той изрази увереност, че един ден класици като Ракитин ще бъдат изучавани не само в университетите, но и в училищата.

Присъстващите приветства и председателят на Общинския съвет Мартин Митев. „Въпреки тежките години, които преживяха читалищата след 1989 г., свързани с демографската криза и липса на средства, те продължават да работят за това, за което са призвани. В малките населени места читалищата създават почти целия културен живот - участват активно в организацията на празничните програми, запазват българските традиции, дават достъп до информация чрез своята книжна и компютърна база. Считам, че наш дълг е всички да обединим усилия и да подкрепим тези културно-просветни средища“, каза Мартин Митев. Той посочи, че за първи път Общински съвет - Плевен е приел Годишна програма за развитие на читалищната дейност в Община Плевен за 2016 година. Целта на документа е да бъдат подкрепени читалищата като културни центрове, които съхраняват и популяризират българските традиции и наследство. „Радвам се, че в навечерието на един от най- светлите ни празници - Деня на народните будители - 1 ноември, засвидетелстваме своята почит към един от големите ни просветители - Никола Ракитин. За мен е чест да присъствам на откриването на възстановения бюст - паметник на поета в Плевен“, каза още председателят на Общинския съвет.

Церемонията продължи със стихове на Никола Ракитин, представени от поетесата Валентина Атанасова, и танцов поздрав от малките възпитаници на Фолклорен ансамбъл „Дружба“ с ръководител Иваничка Гергушка.