Започват тренировките за "Писта - Бургас - 2016"

Мисия Бургас

22-10-2016, 12:33

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

В ралито ще има силно бургаско участие в лицето на Пламен Камбуров и Стоян Апостолов

Бургас е домакин на шестия кръг от Националния шампионат по автомобилизъм "Писта - Бургас - 2016". Надпреварата ще се проведе на 22 и 23 октомври (събота и неделя). Заради състезанието ще бъде затворен целият пътен възел "Запад" и част от ул. "Одрин" в отсечката от базата на фирма "Авто тест 2000" до бившето поделение "Лозово". Движението по ул. "Крайезерна" ще се извършва нормално без да се нарушава достъпът до пристанището и фирмените бази в промишлените зони. Влизането и излизането от ул. "Одрин" ще става от кръстовище "Трапезица". Автобусите, които обслужват кварталите "Лозово" и "Долно Езерово", ще се движат по ул. "Крайезерна". Бул. "Тодор Александров", който води към "Меден рудник" и Южното Черноморие тази година няма да бъде затварян. 

В ралито ще има силно бургаско участие в лицето на Пламен Камбуров и Стоян Апостолов. Старт-финалната линия ще е пред "Кроношпан". Оттам автомобилите ще преминават по ул. "Одрин", следва обратен завой по пътен възел "Запад" и връщане към началната точка на пистата. Обособени са 5 зони за зрителите, като едната от тях ще е с ограничен достъп. 

Автомобилите, които участват в състезанието, са разпределени в три серии в зависимост от работния обем и мощността на двигателя. В първата серия "Спорт" състезателните машини са с обем на мотора до 1 600 куб. см и минимално тегло 850 кг. без турбо. Вторият клас включва коли с двигатели до 2 000 куб. см и минимално тегло 900 кг - без турбо. Най-атрактивна е третата серия, в която ограничения почти няма. Там се състезават автомобили с работен обем на двигателя над 2 000 кубически сантиметра и минимално тегло 1150 килограма също без турбо. В този клас се очаква оспорвана битка между Пламен Камбуров, Константин Маршавелов и Илия Царски. 

Днес ще се проведат тренировките и квалификациите за време. Състезателите имат на разположение два квалификационни прозореца от по 20 минути, протичащи последователно за трите серии. При подреждането на стартовата решетка се взема най-доброто време, което всеки пилот е записал по време на тренировките. В неделя е същинското състезание. Гонките са в два манша и протичат последователно по серии. Всеки състезателен манш дава точки, които служат при формирането на генералното годишно класиране.