Бургас ще има най-доброто спортно училище в България

Тук се раждат едни от най-добрите спортисти, затова ще тренират при отлични условия

Спортното ни училище е неудобно, а в Техническата гимназия в ж. к. „Меден рудник” има всичко и няма ученици. То е празно. С тези аргументи обясни евентуалното преместване на държавната гимназия зам.-кметът по образование и култура на Бургас Йорданка Ананиева.
На всички е известно, че в Бургас се раждат едни от най-добрите спортисти в България. Скоро ще им бъде осигурена и най-добрата база в страната с отлични условия за обучение.
Това училище претърпя няколко местения – първо беше в музикалното, сега е в сградата на бившето ЛУСК, сега Професионална  гимназия по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев”, но там също има проблем с инфраструктурата за тренировки.
„Спортистите, особено в някои от дисциплините като лека атлетика, борба, бокс – се нуждаят от база, на която да тренират. В същото време голямата база на бившето Корабостроене, сега държавна Техническа гимназия в ж. к. „Меден рудник”, е почти празна. Тя има изключително малък брой ученици, едва ли са 100”, каза Йорданка Ананиева.
Училището е огромно, има самостоятелно общежитие, с ремонтирани просторни класни стаи, няколко физкултурни салона и с няколко площадки за игра на открито. Предложението за преместването на Спортното дошло на среща на министър Красен Кралев със спортистите и колектива на училището с Йорданка Ананиева и кмета Димитър Николов.
„Тази база би била много подходяща и удобна за спортното училище. Тя ще осигури възможност не само за обучение. Там има изключително широки пространства за изграждане на площадки за спорт. А не учениците за някои от спортовете да ходят в бившия стадион „Черноморец”, където условията са ужасни. Ще тренират на място, където учат и някои от тях живеят. Това ще реши голяма част от техните проблеми, защото сега са в сграда на бивше общежитие, където има пригодени уреди за спорт, но те не са им удобни”, обясни Ананиева.
„Не бива да си затваряме очите за проблемите и трябва да търсим решение. Там, където има построена база за училище, е редно да се ползва за училище, а където има възможност един проблем да се реши, без да се създават други, трябва да се търсят тези решения. Имаме празни помещения и препълнени сгради, които се пукат по шевовете и трябва да решим къде да се случат промените. Много скоро ще има конкретни предложения”, добави зам.-кметът.
Ананиева обясни още, че проектът за чисто ново спортно училище си стои, но средствата трябва да се отпуснат от държавата. „Но когато имаме ремонтирано училище с всички удобства, защо трябва да дадем 10 млн. лв. и да строим ново? На срещата кметът Димитър Николов обеща и на министър Кралев, че Община Бургас ще направи всичко възможно, за да помогне евентуалното преместване да се случи, включително и в предстоящия бюджет, ако се наложи, ще осигурим финансови средства, за да го подпомогнем”, обясни зам.-кметът.