Уникален кораб от 13-и век в созополската акватория

Това са от ранните плавателни съдове на италианските републики, които са плавали в Средиземноморието и в Черно море

44 корабокрушения във водите на Черно море са проучени от експертите от Центъра по подводна археология в Созопол през тази година.
Данните от тях бяха представени на кръгла маса "Културното наследство на Черноморска Странджа през погледа на изследователите“, която се провежда три дни в Ахтопол, съобщи БНР. Проучванията на потъналите плавателни съдове са направени със специален изследователски кораб, разполагащ с най-модерна техника по международен проект, който цели цялостно изследване на българското крайбрежие. Сензацията е кораб от XIII - XIV век, съобщи директорът на Центъра по подводна археология Калин Димитров.
"Това са от ранните кораби на италианските републики, които са плавали в Средиземноморието и в Черно море.Такъв кораб до сега не е откриван никъде по света. Този, който ние открихме, е в изключително добро състояние", коментира той.

По време на форума бяха представени и данни за археологически проучвания на Ропотамо, Ахтопол, Китен, Синеморец. Сред целите ни е изработването на дългосрочна стратегия за изследване на археологическото богатство в региона, обясни Атанас Орачев от Сдружение "Черноморска Странджа".
Защото в последните години всичко е кампанийно, а Странджа е уникална планина - тя не прилича на нито една от другите български планини и е най-слабо изследваната археологически планина, въпреки многото експедиции, които се правеха още 70-те години.