Световноизвестен пианист с майсторски клас в АМТИИ

Мисия Пловдив

24-10-2016, 10:10

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Именитият български пианист Боян Воденичаров ще проведе в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив майсторски клас по пиано и импровизация от днес до 27 октомври.

Боян Воденичаров е един от най-изтъкнатите български пианисти. Той е носител на II награда от Международния клавирен конкурс в Сенигалия още преди приемането му в Държавната консерватория в София. През 1981 г. печели III награда на Международния клавирен конкурс „Феручо Бузони”, а две години по-късно – III награда на Музикалния конкурс „Кралица Елизабет” в Брюксел. През 1986–87 г. е удостоен със стипендия „Фулбрайт”, за да усъвършенства уменията си при Леон Флайшер в Балтиморската консерватория „Пийбоди”.

Оттогава той е канен редовно в Европа, САЩ, Канада и Япония. Участва в редица престижни музикални форуми и концертира като солист със състави като Националния оркестър на Белгия, Кралската фламандска филхармония, филхармониите на Лиеж и Хага, Държавната капела в Шверин, Симфоничния оркестър на Каринтия, както и с всички симфонични оркестри в България.

Освен дейността си като инструменталист, Боян Воденичаров работи активно и в областта на композицията и импровизацията. Много от неговите пиеси са изпълнявани във Франция, Германия, Белгия и България. Като импровизатор сътрудничи  с джаз-пианиста Арнул Масар и саксофониста Стив Убен.

В момента Боян Воденичаров е професор по пиано, пианофорте и импровизация в Кралската консерватория в Брюксел. В годините 2003, 2007, 2010 и 2016 е член на журито на престижния конкурс „Кралица Елизабет”.

Майсторският клас на Боян Воденичаров, който ще се проведе в зала „Юрий Буков“ в АМТИИ, е още една висока оценка за качеството на обучение на студентите в катедрата «Пиано и акордеон» в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство-Пловдив.