Белгия спира споразумението СЕТА ?

Без мандат от местната власт на Валония Белгия остава единствената от 28 държави в ЕС, които блокират подписването на СЕТА, насрочено за 27 октомври

Регионалният парламент на Валония няма да спази поставения за днес срок от Европейския съюз да даде съгласие за споразумението с Канада за свободна търговия (СЕТА). Това заяви пред белгийското радио РТЛ неговият председател Андре Антоан:

Не, няма да е възможно. Живеем с постоянни заплахи и това не е приемливо между демократи. Първо ни казаха, че крайният срок е петък, после – неделя сутрин, а сега понеделник. Това не е сериозно. От април насам сме предупредили Еврокомисията, че ако няма радикални промени в текста, отговорът ще е „не“. Изправени сме пред една камара текстове сега – имаме 300 страници договор плюс 1300 страници приложения, три тълкувателни декларации, имам писма, двустранни декларации. Дори сега има декларация от федералното правителство на Белгия, за която то не ни е консултирало.

Без мандат от местната власт на Валония Белгия остава единствената от 28 държави в ЕС, които блокират подписването на СЕТА, насрочено за 27 октомври.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск очаква окончателен отговор от белгийския премиер тази вечер.