Топ сомелиер на Белгия представи българското вино в Брюксел

Животът

24-10-2016, 15:52

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Близо 30 000 посетиха най-голямото професионалнo винeно изложение за Бенелюкс – „Мегавино”

Най-добрият белгийски сомелиер Ерик Бошман представи български вина по време на най-голямoтo професионалнo винeно изложение за Бенелюкс (Белгия, Холандия, Люксембург) – „Мегавино”. Събитието, което се провежда от 21 – 24 октомври 2016 в Брюксел, събра близо 30 000 посетители.

Три от избите, чиито вина бяха представени, са от пловдивския регион.

Ерик Бошман, професионален дегустатор и журналист, носител на десетки престижни награди, сред които признанието за „Най-добър сомелиер на Белгия”, проведе мастър клас с всички български вина, които участваха на българския щанд, организиран от „Пробежекс“. Той представи типичните за България сортове и българския тероар. В мастър класа се включиха сомелиери, енолози, представители на ресторанти и хотели, търговци на вино и любители.

„Подготвихме това специално събитие, за да дадем една допълнителна възможност на българските винопроизводители да бъдат забелязани от възможно най-много специалисти и търговци”, коментират Меглена Михова и Кристоф Сепулведа  от „Пробежекс“, организаторите на нашето участие. „Бенелюкс е един от най-важните външни пазари за вино и участието в изложението отваря много врати пред родните изби. Тази година интересът към България е още по-голям, тъй като Пловдив беше домакин на най-престижния независим винен конкурс в света Concours Mondial de Bruxelles тази пролет”, допълват от там.

На 18-тото издание на „Мегавино” бяха представени над 1000 вина от 35 страни, сред които 100 вина от България. Родните изби бяха на централно разположен щанд от 72 кв.м в непосредствена близост до щанда на партньорите на събитието - Concours Mondial de Bruxelles. Българският щанд беше отново най-големият от всички над 400 щанда на „Мегавино“.

Три от винарските изби, които представят България на българския щанд на  „Мегавино“ тази година, са от Пловдивска област. Това са  „Винзавод Асеновград”, „Домейн Беса Валей“ и „Нерагора”. Останалите родни винопроизводители на изложението са: „Братя Минкови“, „Винекс Славянци”, „Домейн Бойар“,  „Едоардо Миролио“, „Логодаж”. Над 80% от винарните, които участват, имат наградени вина от тазгодишния Concours Mondial de Bruxelles.

Ерик Бошман посети България през април тази година като член на журито на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив.

Той е дългогодишен член на журито на Конкурса. Автор е на 8 книги и справочници за виното и кухнята в света. Създател и водещ на предаването Wine Man Show. Работи като винен консултант за големи международни компании, включително в Абу Даби. Като експерт по виното организира събития по цял свят, редовно води рубрики в списания и вестници, участва в  радио и телевизионни предавания. Основава своя собствена Академия по хранене и вино (Food and Wine Academy). 

„Пробежекс“ (Probegex) е официалният партньор на Concours Mondial de Bruxelles за България и организатор на българския щанд на „Мегавино”.

"Мегавино" е най-голямoтo професионалнo винeно изложение за Бенелюкс (Белгия, Холандия, Люксембург). За  последните 5 години изложителите на събитието са се увеличили с 30%, а посетителите с над 20%.