Кунева обясни защо трябва да има стипендиите за ромчетата

Над 2000 деца всяка година отпадат от училище, напомни министърът на образованието

През 2020 година 1/4 от пазара на труда ще е от роми, затова те трябва да са образовани. С тези думи просветният министър Меглена Кунева защити ромския проект за стипендиите.Относно това дали може и българчета да кандидатстват, Кунева заяви, че те могат да се борят за социална стипендия. "Ако признаем, че имаме проблем с децата, за които майчин език не е български, то трябва да помислим за някакво разрешение. За да има равен старт, трябва да се помогне на този, който започва от по-ниска позиция. Това не е социална помощ, а стимул за успех. Повече от 60% от тези средства се дават от ромски международен фонд. Ние не можем да ги дадем за нищо друго“, каза Кунева пред bTV.
„Целта е да помогнем на тези, на които им е най-трудно. Те се борят против средата. Противопоставянето е много лесно, но не чух предложения как да помогнем на тези деца, които се борят, въпреки че им е много трудно“, посочи тя. 
„Процентът на ромски деца, които са получили стипендии за успех над 5.00 е нула. Затова можем да помогнем на тези, които могат по-малко. Това го прави всяко общество, това се нарича солидарност. Всички деца, които имат социална нужда – получават помощ. Става въпрос за 700 ученика“, каза още Кунева.