Трима от ИАРА арестувани за злоупотреби

Крими

25-10-2016, 10:13

Снимка:

burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

ИАРА конфискува 90 кг. риба

Корупционна схема за източване на евросредства в особено големи размери е била разкрита след акция

Трима души, сред които и изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури са задържани, съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.
Корупционна схема за източване на евросредства в особено големи размери е била разкрита след акция в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Акцията се е провела с предварителното разрешение на СГС. За срок от 24 часа са задържани 3 лица по закона на МВР, сред които и изпълнителният директор Янчо Янев. Днес прокурорите ще оценят доказателствата и ще предприемат действия по задържане на други лица. Сред тях е и изпълнителния директор на агенцията и с него ще бъдат извършени процесуално-следствени действия. 
За другото лице не може да съобщим в какво качество е действало, за да не попречим на разследването, допълни още Арнаудова. По думите ѝ със сигурност става въпрос за получаване на субсидии от ЕС на база на неверни сведения на търговски дружества. Въз основа на тях със знанието на изпълнителния директор са били изплатени средства. Категорично имаме доказателства, че са представени неверни сведения и въз основа на тези сведения са извършени плащания, подчерта говорителят на СГП. На въпрос за какви суми става дума, Арнаудова отговори, че ще се въздържи от отговор. Тя допълни, че днес ще бъдат повдигнати обвинения на различни лица и прокуратурата ще съобщи съответните суми и дружества, които са се възползвали.