„Изкуство по Добруджански“ възражда фолклора сред децата

Малчуганите научиха много за символите на своя роден край, за обичаите, за характерните цветове и материали на изкуството

Деца от четвъртите класове на СОУ „П. Р. Славейков" се включиха в различни увлекателниетно-занимания по проект „Изкуство по Добруджански“ и се забавляваха и учиха на родолюбие. Екипът на Уайс Мен Клуб Добрич се бе погрижил да осигури достъп до множеството ателиета в етнографски комплекс „Стария Добрич“. Децата посетиха организирано Историческия музей и се запознаха с историята на родния край от древни времена. Особен интерес предизвикаха множеството керамични фигури от различни периоди на Добруджанската история. Те посетиха реставраторското ателие където видяха как парченца, открити при археоложки разкопки, придобиват нов живот като музейни експонати.

Децата научиха много за символите на своя роден край, за обичаите, за характерните цветове и материали на изкуството. От Уайс Мен Клуб Добрич бяха осигурили и глина за работа. Учениците за първи път посетиха Възрожденското училище, където сръчните им ръчички с много старание изваяха делви, вази, кошнички, свещници, бижута по старобългарска техника. Всички си направиха снимки с изработените произведения. По-бързите деца, с натрупан вече опит с пластилина, успяха да изработят по няколко фигури от осигурената глина. За изненада на екипа на организацията, в много от задачите момчетата се оказаха по-сръчни от момичетата. Най-добрите произведения ще бъдат показани на сградата на Общината в рамките на изложба „Изкуство по Добруджански“ в края на този месец. 

Децата посетиха и ателиетата в комплекса „Стария Добрич“ и имаха възможност да се докоснат до фолклора на своите деди от извора и от изтъкнати специалисти, етнографи, историци, археолози др. Особено интересна за тях бе беседата за символиката на цветовете с Добруджанската фолклорна носия, в която жълтият цвят е емблематичен, символизиращ житото. Именно затова, празничната кърпа за глава на Добруджанката е жълта с ресни. Още много други любопитни факти за родния край научиха малките, които не само обогатиха знанията им, но и засилиха връзката с родното в детската душа. Завидният интерес на децата към темата и фолклора си пролича и от множеството въпроси, които те задаваха при срещите и разговорите със специалисти.

Целта на дейностите по проекта „Изкуство по Добруджански“ е децата да развиват своите умения и чрез интересни за тях занимания да се възроди фолклора на Добруджа. Децата не само научават повече за своя град и етно-културните особености на добруджанската област, но и придобиват практически умения по приложни изкуства и трупат знания за традициите и фолклора, които могат да прилагат цял живот. С тази инициатива се цели да се насочи детската енергия в позитивна насока и дела и да се възпитатда обичат родния край и неговата специфика.

„Свидетели сме на тенденции на отдалечаване от традициите, обичаите и фолклора, което след себе си и отчуждаване и непознаване на родния край. Децата в града са далече от изкуството на своите деди и от фолклора на Добруджа, въпреки че растат в сърцето на Добруджа. Насочихме се към най-малките, тъй като именно в тази възраст децата учат бързо и опознават света и родината  непосредствено. Дадохме такова име на проекта си, защото всички дейности са свързани с родното, твори се от и за деца Добруджанчета, а накрая детското изкуство по Добруджански ще стане достояние на широката общественост чрез изложба с най-добрите творби на деца, които ще покажем в сградата на Общината. В днешно време за някои е немислимо да се използват пуканки, боб, леща, царевична шума и др. за декорации и украшения. В нашия проект те са не само плод на родната Добруджа, но и съществен елемент в творчеството по добруджански и децата го доказаха.“, сподели Председателят на Уайс Мен клуба, Румяна Куцарова.

Всички деца показаха завиден художествен талант и усет към фолклора, което си пролича в техните рисунки, глинени фигури, колажи, кукли и приложни задачи. Те със завидна гордост правеха снимки с телефоните си на творбите си и започнаха да ги споделят в социалните мрежи и да ги изпращат на близките и родителите си за одобрение и поощрение. Децата искрено се забавляваха и със сигурност ще запазят спомена за тези преживявания дълго време. Те ще имат възможност да покажат най-добрите си произведения и на своите родители и близки и по време на изложбата „Изкуство по Добруджански“ в Общината.

„Идеята за този проект се роди от тревожната тенденция все повече талантливи млади българи да напускат страната ни и да се откъсват от корените и родината. Бихме искали да развием личностни умения у децата от малки и да посеем зрънце родолюбие. Желанието на екипа ни е от рано и чрез забавни ателиета по приложни изкуства по Добруджански да възродим фолклора и традициите и да възпитаме у децата любов към земята, в която са родени.“, пояснява Р. Куцарова.