Асеновград ще строи воден цикъл за 106 милиона лева

Новините

26-10-2016, 17:12

Снимка:

МОСВ

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Асеновград  Емил Караиванов подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от 80 млн. лв. за изграждане на водния цикъл на града. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“
„Този договор дава старт на най-големия проект, реализиран някога в Асеновград. Общата му стойност е 106 млн. лв. Отдавна се подготвя, но заради спирането на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ нямаше техническа възможност да бъде изпълнен в стария програмен период“, каза министър Ивелина Василева.
Тя отбеляза, че изграждането на 59-ата пречиствателна станция за отпадъчни води по Оперативна програма „Околна среда“ започва на голям празник – Димитровден, Деня на строителя, и се очаква да приключи след две години.  „Новото съоръжение ще обслужва близо 55 000 жители. Проектът включва изграждане и рехабилитация на 27 км водопровод и канализация. Това са мащабни инвестиции в здравето на хората“, посочи министърът.
С изграждането на водния цикъл на Асеновград ще се решат много проблеми. ВиК мрежата на града е силно амортизирана, а загубите на вода достигат 53%. Чести са и авариите по канализацията, което води до замърсяване на почвите и водите. С рехабилитацията на водоснабдителната и канализационната система ще се предоставят качествени услуги на населението и бизнеса.
Изпълнението на строителните дейности може да започне в най-кратки срокове, защото община Асеновград вече е провела обществените поръчки и е избрала изпълнители за осъществяване на предвидените дейности по проекта.