Стара Загора кани производители на фермерския пазар в града

Отчетоха, че фермерските пазари имат добро бъдеще

Зам.-кметът на Община Стара Загора Йордан Николов покани днес производители на фермерска продукция да продават стоката си на пазара в града.
Това стана по време на откриването на провеждащия се на централния булевард в града фермерски пазар. В него участват около 25 производители от цялата страна, които предлагат разнообразна продукция - краве, овче и козе сирене, билки, мед от магарешки бодил и кориандър, лечебни тинктури, зеленчуци, плодове, ръчно изработени сапуни от растителни масла, биооцет от ябълки, грозде, арония и др. Денят на Свети Димитър, 26-ти октомври не е избран случайно - навремето на този ден чорбаджиите разпускали ратаите и се разплащали с тях в края на стопанската година, обясняват организаторите.
В Стара Загора отчетоха, че фермерските пазари имат добро бъдеще, лично зам.-кметът Йордан Николов и шефът на общинския пазар Кольо Чергеланов се запознаха с участниците в пазара и поканиха фермерите да участват в старозагорския фермерски пазар, който се провежда всеки петък в града на липите. Подобни пазари за някои производители са единствен шанс да покажат продукцията си. Днес в Стара Загора дойдоха производители от Варненско, Разградско, Силистренско, Софийско, Благоевградско и разбира се от Старозагорско.
Обичайно фермерският пазар в града се провежда петъчен ден в новия модерен общински пазар. За инициативата и успешното осигуряване на достъп до качествени храни, произведени от местни фермери миналата година Община Стара Загора получи годишната награда „Достъп до добра храна" в категория „Общински пазари" на Втората национална конференция „Достъп до добра храна".
Фермерският пазар днес е разположен в района на парк "Александър Стамболийски", (Алана), и ще продължи до 18 часа. Той е организиран от вестник "Български фермер" с подкрепата на Българската банка за развитие и със съдействието на община Стара Загора, асоциация "Биопродукти", фондация "Биоселена" и сдружение "Фермерски пазар - Пловдив".