ДАМТН размаха пръст за 2 язовира в Средец

Архив Бургас

27-10-2016, 14:36

Снимка:

burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ откри предизборната си шатра в Средец

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са проверили 3508 язовира

От началото на годината инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са проверили 3508 язовира, което е приблизително 70 % от общия брой в страната. Проверени са основни язовири и тези с повишени рискови стойности.
Към момента са издадени 2 предписания за трайно извеждане от експлоатация на язовири на територията на община Средец, както и такива за понижаване на водните нива до кота “мъртъв обем” на 35 язовира в цялата страна.
Допълнително са извършени 392 извънредни проверки по сигнали или в резултат на усложнена метеорологична обстановка. Издадени са 7 акта за неизпълнени предписания - 2 в София област (на общините Костинброд и Сливница), 1 за област Видин (община Брегово), а останалите са в област Враца (общините Враца и Хайредин - 2 броя).
До момента са издадени почти 12 000 предписания за язовири на територията на цялата страна - за отстраняване на констатирани нередности от различен характер, като по-голямата част от тях нямат пряко отношение към технологичната и конструктивна сигурност на язовирните стени и съоръженията към тях.
Проверката трябва да приключи до края на ноември тази година.
От тази година Върховната административна прокуратура (ВАП) възлага на ДАМТН да участва в съвместните проверки на язовирите за установяване на състоянието им преди дъждовния сезон. Тези проверки се правят всяка година и се възлагат на различни държавни институции, имащи отношение към осъществяването на контролните дейности.
Ще се проверява дали са предприети необходимите мерки за  изправно техническо състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, степента на изпълнение на предписанията към собствениците на язовири, издадени от инспекторите на ДАМТН и от Областните комисии в началото на тази година, чийто срок изтича на 30 октомври.