Несебърските художници рисуват вечността

Бургас Лайф

27-10-2016, 14:21

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ремонтират разбит път в Несебър с 800 хил. лв.

Изложбата-базар ще може да бъде видяна по време на тазгодишното издание на фестивала „Есенни пасажи“

„Всеки миг, който несебърските художници са уловили в своите картини, вече е вечност.“ - с тези думи Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър- Световно наследство“ откри от името на кмета Николай Димитров изложбата-базар, едно от първите събития на фестивала „Есенни пасажи“. В творбите е отразено усещането на артистите за вечност -  в пъстрите светове и живите цветове, с които разказват своите истории. В платната фантазията е придобила форма и пренася всеки един естет в друго измерение - в измерението на изкуството. Сетивна и естетическа наслада носят всички произведения подредени в галерията, в която съжителстват керамика, живопис, акварел, иконопис, текстил. Историческите напластявания, характерни за Несебър, и романтиката на уникалния морски град, неизменното присъствие на лодки, кораби, риби възрожденски къщи и какво ли още не спират забързаното ежедневие и за миг тривиалното се превръща в изкуство, на което всеки може да се наслади.

Изложбата-базар ще може да бъде видяна по време на тазгодишното издание на фестивала „Есенни пасажи“, което се провежда в Стария Несебър.  В градската галерия, която се намира на ул. „"Месамбрия" № 20, са подредени творбите на художниците Албена Бояджиева, Валя Георгиева, Видка Липчева, Георги Бояджиев, Йордан Йорданов, Соня Германова, Радостина Христова и Румяна Йоргова. Всички произведения представят сътвореното от тях от началото на лятото до сега, а естетите могат да отнесат част от цветовете на Несебър в своя дом.

Събитието уважи и председателят на Общински съвет- Несебър Румен Кулев, който разгледа платната с интерес и поговори с авторите на изложбата.