Не храната е причината за неразположението на децата от „зеленото училище“ в град Хисаря

Причината за неразположението на децата, които бяха на „зелено училище“ в град Хисаря не е хранително натравяне. Това установиха екипите на Областна дирекция по безопасност на храните, град Пловдив и Регионална здравна инспекция - Пловдив след съвместно епидемиологично проучване на случая. Всички проби взети от продукти в кухнята, които са използвани за приготвяне на храната на децата, както и от контактните повърхности и посудата са отрицателни за патогенни микроорганизми. Изследванията на персонала за заразоносителство също са отрицателни. Най-вероятната причина за неразположението на децата е чревна вирусна инфекция с причинител норовирус.
При незабавната проверка в ресторанта на хотела инспекторите към ОДБХ Пловдив не са констатирали нарушения. Храните са били от регламентиране производител и в срок на годност. Кухненският бокс е отговарял на хигиенните изисквания. Персоналът е бил с валидни здравни книжки.
Припомняме, че 80 деца, които са били на „зелено училище“ са се хранили в ресторант на хотел в град Хисаря, след което някои от тях потърсиха лекарска помощ със стомашно неразположение.