Община Добрич ще отбележи тържествено Деня на народните будители

В почетната книга на Община Добрич ще бъде вписана Фани Медникарова

Програмата за Деня на народните будители в Добрич ще започне в 9.30 часа в Храм „Света  Троица“, където ще бъде отслужен празничен тържествен водосвет от добрички духовници. След това в 10. 00 часа ще бъдат положени цветя на Паметната плоча на Първото взаимно училище. От 9.00 до 14.00  часа представителни групи от добричките училища ще поднесат цветя на паметниците на Хан Аспарух, Св.св. Кирил и Методий, Христо Ботев, Васил Левски, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Дора Габе, Йордан Йовков, Адриана Будевска, паметната плоча на П. Р. Славейков, Райко Цончев, Атанас Попов, Дядо Павел Атанасов, Йордан Парушев.

          Кулминация на честванията е общоградското тържество за обявяване и връчване на годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката от 11.00 в огледална зала “Нели Божкова”. Кметът на Добрич ще връчи плакети и почетни грамоти на изявени личности за ярки постижения в обществения и културния живот на града.

          Тази година колективната годишна награда в областта на културата и науката се присъжда на РЕГИОНАЛЕН КЛУБ „46-ТИ ПЕХОТЕН ДОБРИЧКИ ПОЛК“ към Национално дружество „Традиция“ за организацията и активното участие във Военно-историческия фестивал „Добричката епопея 1916“ (26-28.08.2016 г.) по повод 100 години Добричка епопея и активно участие в изложбите на Регионален исторически музей – Добрич: „Оръжия и униформи от времето на Втората световна война (септември 2015 – февруари 2016 г.), „И сложиха главите си за отечеството“ – изложба, посветена на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война и осъществен открит урок с ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ – Добрич (март – май 2016 г.) на същата тема, изложбата „Оръжия и униформи от времето на Първата световна война“ (септември – декември 2016 г.), както и за организиране и активно участие в различни събития с международен, национален и регионален характер.

          Индивидуалната награда се присъжда на историка Радослав Симеонов за цялостния му принос в подготовката на събитията за отбелязване на 100 години от Добричката епопея, за изследването „Те загинаха за Добруджа“ и за албума „Добруджа във войните за национално обединение“, подготвени съвместно с Петър Бойчев – Директор на Исторически музей Тутракан, за мобилната изложба, посветена на освобождението на Добруджа през 1916 г., за активното участие в подготовката на юбилейния вестник „100 години от освобождението на Добруджа“, за актуализация на експозицията „Добричката епопея 1916 г.“ във Военно гробище музей Добрич.

Ще бъдат връчени и грамоти за юбилейни годишнини.

         В знак на уважение и признателност в почетната книга на Община Добрич ще бъде вписана Фани Медникарова. Тя получава високото отличие за принос в развитието на хоровото изкуство в град Добрич, за дългогодишната работа с децата и младите хора за развитието на техния талант и за създаването и утвърждаването на Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ като школа, възпитала любовта към музиката в над 7 хиляди хористи и постигнала световни върхове.