Обвиниха в престъпление по служба началника на БОП - Стара Загора

Повдигнати са му две обвинения, защото лобирал за "специално отношение" към арестант

Повдигнати са 2 обвинения на началника на БОП Стара Загора Ивайло Димов. Това каза на брифинг в Съдебната палата Румяна Арнаудова, говорител на гл. прокурор Сотир Цацаров. Едното от обвиненията е за престъпление по служба, извършено от Димов в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и което е осъществено при условията на продължаващо престъпление – с две отделни деяния. Второто обвинение е за престъпление против правосъдието“, уточни Арнаудова, цитирана от "Фокус".
„На 6 октомври 2015 г. в Стара Загора след проведена полицейска операция е било задържано лице от криминалния контингент, многократно осъждано основно за разпространение на наркотични вещества“, каза Арнаудова.
„Същото лице е изтърпяло наказание от 4 години лишаване от свобода през 2011 г. На 6 октомври същото лице е било задържано за извършено престъпление, окачествено като „разпространение на наркотични вещества на публично място“, обясни Арнаудова.
„На следващия ден ОП – Стара Загора е повдигнала обвинение на лицето и е постановила задържането му за срок до 72 часа. След задържането му с постоянна мярка „задържане под стража“ началникът на сектор БОП Ивайло Димов е отишъл при окръжния ръководител и зам.-окръжния прокурор на Стара Загора и е поискал от тях съдействие в две посоки“, подчерта Арнаудова.
По думите й е искал е да има специално отношение към задържаното лице, изразяващо се или в забавяне на разследването или да бъде сключено споразумение за по-ниско наказание и смекчаващи обстоятелства, каквито в действителност не е имало. Окръжният прокурор и заместникът му, осъзнавайки, че това е абсолютно нередно искане от страна на Димов са отклонили исканията му. 

„Този отказ обаче не е отказал Ивайло Димов да търси варианти за смекчаване на наказателната репресия на задържаното лице”, обясни Арнаудова.

Доказали сме, че е имало още една среща инициирана от Ивайло Димов. Този път не само с окръжния прокурор на Стара Загора, но с председателя на Окръжен съд – Стара Загора. От двамата Димов също е искал делото да бъде решено със споразумение при условията на многобройни смекчаващи обстоятелства и налагане на по-ниски наказания“, поясни Арнаудова.
Установено е, че междувременно преди срещата с председателят на Окръжния съд в Стара Загора Ивайло Димов е посетил и наблюдаващия прокурор по досъдебното производство и е поискал досъдебното производство да се забави или да се сключи споразумение при максимално благоприятни условия за задържаното лице“, обясни Арнаудова. Тя подчерта, че никой от прокурорите не се е поддал на този натиск ДП е било внесено в ОС – Стара Загора и към настоящия момент лицето е осъдено и изтърпява 5 години лишаване от свобода в Старозагорския затвор.
По отношение на въздействието, което е оказал върху председателя на Окръжен съд – Стара Загора, окръжният прокурор и зам.-окръжния прокурор на Стара Загора приемаме, че е налице нарушаване на служебните задължения на Ивайло Димов с цел да се набави облага с цел вече осъденото лице и от това са могли да постъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се в уронване престижа на съдебната власт“, подчерта Арнаудова.