С две събития почитат Деня на народните будители в Северен

Мисия Пловдив

28-10-2016, 13:31

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Администрацията на район „Северен”, съвместно с Народно читалище „Георги Търнев”, организира и отбеляза две знаменателни събития: в навечерието на 1 ноември, Ден на народните будители, в читалищната библиотека бе посрещнат празникът на най-светлите дейци на  народната пробуда. С фотоизложба бе отбелязана и 140-годишнината от смъртта на Георги Търнев, сподвижник на Апостола на свободата Васил Левски, участник в Априлското въстание, загинал в Тетевенския балкан през 1876 г.
Гости на събитието бяха Кметът на района инж. Ральо Ралев, заместник-кметът  Калоян Георгиев, секретарят на района Десислава Йорданова, ученици и учители от СУ „П.Яворов”. Главният експерт „Образование и култура” Н. Нончева говори за празника и историята на неговото честване, а управителят на читалището г-жа В. Христева разказа на учениците за живота и делото на Георги Търнев. Гостите имаха възможност да разгледат интересната фотоекспозиция, посветена на революционния деец и на неговия брат и съратник Христо Георгиев, предоставена от архива на Исторически музей Пловдив. Четвъртокласниците от СУ „П.Яворов” се включиха активно със свои знания за народните будители, а проявата кулминира, когато всички се отправиха към паметния постамент и плоча в памет на братя Георги и Христо Търневи.
 Плочата е възстановена от кметството на район „Северен” през 2014 г. и е в непосредствена близост до мястото, където е бил прочутият хан на братята, приютявал и укривал легендарните революционери: Васил Левски, Георги Бенковски, Панайот Волов. Присъстващите положиха цветя пред паметната плоча на братя Търневи в знак на признателност за народното им дело, за будителската им и революционна дейност.