Огнеборците от Русе припомнят правилата за пожарна безопасност вкъщи

Новините

29-10-2016, 08:00

Снимка:

ОД МВР Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шефове на институции докладваха на кмета какви мерки са взели за въздуха в Русе

Недопустима е употребата на самоделни отоплителни уреди за твърди горива!

От началото месец октомври са възникнали 14 пожара на територията на област Русе, заради на неправилна експлоатация на отоплителни уреди на твърдо гориво и пренебрегване на основните правила за пожарна безопасност. Съществени причини за повишения брой на битовите пожари, както и на пострадали и загинали хора са проявена небрежност при подготовката за отоплителния сезон, неправилното ползване на отоплителни уреди и небрежно поведение при боравене с открит огън.

 

- Използването на отоплителни уреди на твърдо гориво трябва да бъде съобразено с инструкцията на производителя. Горивните камери са изчислени за използване с определен тип гориво и употребата на друг вид с по-висока калоричност нанася поражения върху уреда – стените, казанчетата на печките прогарят и увеличават пожарната опасност на уреда.

- Недопустима е употребата на самоделни отоплителни уреди за твърди горива!

- При инсталирането и при използването на отоплителните уреди трябва да се спазват инструкциите за употреба и монтаж на производителя.

- Уредът да се поставя на разстояние от горими предмети не по-малко от 50 см. Стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали.

- Задължително да се поставя негорима подложка под печката с прагове от трите страни с размер 30 см отпред и по 25 см отстрани и отзад.

- Димоотводните тръби (кюнците) трябва да бъдат укрепени стабилно.

- Отворите към комина трябва да се затварят със стандартни ламаринени розетки. В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията.

- Комините трябва да се почистват периодично в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от един път годишно от налепи и сажди.

- Комините, които преминават през горими междуетажни конструкции, както и през таваните трябва да са специално защитени с негорими материали. Комините трябва да са измазани отвън и отвътре.

- Строителната неизправност - вградена дървена греда в конструкцията на комина при по-старите сгради, повишава пожарната опасност. Нагретите до висока температура продукти на горенето предизвикват възпламеняване на дървото. Горенето е скрито и често води до възникването на големи пожари с тежки последици.

- Печките не трябва да се палят с леснозапалими течности - бензин, нафта и други, както и да се зареждат с гориво от вечерта за запалване на другия ден.

 - След ползване трябва огънят да е изгасен и печка да се почисти.

- Опасно е т.нар. непълно горене или тлеене на дървесината, при което се отделя въглероден окис - силно токсичният продукт на горенето. Той не се усеща, но може да доведе до отравяне.

- Ако печката се самозагаси, трябва да се почисти горивната й камера!

- Да не се изхвърля неизстинала пепел (сгурия) на място в близост до горими отпадъци!

- Да не се оставят до отоплителните уреди дрехи или да се сушат други леснозапалими материали.

- Зиданите печки (камини) трябва да се монтират на конзоли, вградени в носещи стени на плътна негорима основа с височина поне 25 см от горимия под до огнището. Те трябва да са добре измазани или изолирани с негорими материали, като не се допускат никакви процепи и пукнатини, през които горенето може да се разпространи към съседни помещения.

- Да се спазват правилата за съхраняване на горивата - в специално устроени места, които не са в непосредствената близост до помещенията за живеене.

- Пристроените към къщите навеси, в които се съхраняват въглища трябва да са с негоримо покритие до плътни негорими стени. При наличие на влага въглищата могат да се самозапалят!

- Въглищата трябва да се складират най-много до 2 метра височина на отделни купчини.

- Средствата за запалване на отоплителните и нагревателните уреди – кибрити и запалки трябва да се съхраняват на недостъпни за децата места! Процесът на горене е особено интересен за децата, а играта с огън е сред причините за пожар с най-тежки последици!

- Не оставайте без надзор или сами вкъщи деца при работещи отоплителни уреди. Никога не ги заключвайте! Интересът на децата трябва да бъде задоволен с ясни обяснения за начина на безопасно използване на отоплителен уреди, както и за опасността от възникване на пожар.

Децата трябва да бъдат информирани какво да правят при пожар: да напуснат горящата сграда, да се обадят на ТЕЛЕФОН 112 или ако нямат телефон да потърсят помощ от съседи!