Министър Бъчварова инспектира граничното съоръжение в района на Резово

На инспекцията присъстваха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и шефът на Гранична полиция Светлан Кичиков

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова инспектира днес в Резово районът, по който се строи оградата по българо-турската граница. В момента се извършват монтажни дейности на 50-километров участък. Преди седмица е обявена обществена поръчка за още 10 километра, информира Бъчварова. 127 км от оградата минава през Бургаска област. Съоръжението ще бъде завършено окончателно до края на годината.  

На инспекцията присъстваха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и шефът на Гранична полиция Светлан Кичиков.

По-рано Бъчварова е разговаряла с жители на Малко Търново, за да разбере какви са нагласите сред местното население. Министър Бъчварова информира, че днес се е състоял протест в ямболското село Бояново срещу настаняване на бежанци там.

Тя е разговаряла с кмета на селото, който уверил, че няма тревожни настроения, но има опит да се създадат такива. Местните хора нямат притеснения. Те имат наблюдения как функционира бежанския център в Елхово. Там е подсигурена надеждна охрана и сред жителите на Елхово липсват оплаквания, заяви Бъчварова.

189 служители на "Фронтекс" са в България през последния месец. В началото на октомври бе даден старт на европейската гранична полиция, свързан с подсилването на охраната по българо-турската граница като граница на Европейския съюз.