Фандъкова: За Столичната община образованието е устойчив реалeн приоритет

Училищата, които са иновативни и работят активно трябва да получат подкрепа

Важно е, че в новия закон за училищното и предучилищно образование намери място идеята за иновативните училища. Това е начин по-бързо да изградим модели за качествено образование. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в конференция "Oбразование 2016".
Училищата, които са иновативни и работят активно трябва да получат подкрепа. Това ще даде възможност да се развиват добри модели. Кметът на София даде пример със Софийската математическа гимназия, която получи финансиране в няколко последователни години от Столична община и чрез постановление на Министерски съвет, при което се извърши цялостен ремонт на класни стаи и коридори, както и ново оборудване. Това обнови цялото училище.
Основния ангажимент на общината е грижата за условията и средата, в която учители и ученици работят.
За Столичната община образованието е приоритет не само на думи, а устойчива реална политика, каза също кметът Фандъкова. Тази година инвестираме 20 млн. лева в изграждане и модернизация на училища и детски градини. Общината инвестира в подобряване на сигурността и прилагането на мерки за енергийна ефективност. Не само, защото визията за развитие на София е като зелен града, а защото чрез осигуряването на енергийна ефективност спестените средства остават за училището.
През следващата година предстои около 30 училища и детски градини в София да получат мерки за енергийна ефективност.
Другият важен приоритет е развитие на ученическата спортна база. Чрез изграждане и модернизиране на спортни зали се създават условия за спорт на децата в детски градини и училища. Кметът на София даде пример с единственото начално училище 98 Начално училище в кв."Илиянци", район Надежда, където е изградената нова ученическа спортна зала и разширение с три класни стаи. "Когато се запознах с работата на това училище, разбрах, че всеки инвестиран лев ще се върне многократно. Има много подобни училища и те трябва да са пример.", подчерта също кметът Фандъкова.
   
Фандъкова поздрави всички, които работиха по новия закон. Сега на свой ред Министерство на образованието и науката заедно с директорите, учителите и гражданските организации трябва да продължат формулирането на политиките, да изпълнят заложените реформи и по-бързо да изградим моделите за качествено образование.
   
Предстои да се определи какви ще са критериите и как ще се оценяват иновативните училища, посочи също кметът на София. На конференцията присъства заместник-министъра на образованието Деян Стаматов, евродепутата Ева Паунова, Евгения Пеева-Кирова, изпълнителен директор на "Заедно в час", учители, неправителствени организации. Kонференцията "Oбразование 2016" се организира от Сдружение "Образование България 2030", Фондация Заедно в час, с подкрепата на Европейската комисия, фондация "Америка за България" и Нестле България.