Зъболекар „на колела” лекува деца в Шуменско

Много общини у нас имат само по един стоматолог

Превръща ли се достъпът на българина до здравна помощ в лукс? В много части на страната, оказва се, отговорът е „Да”. Има райони, в които личните лекари и зъболекари буквално се топят. По данни на Здравноосигурителната каса в областите Бургас, Велико Търново, Видин, Кюстендил, Монтана и София-област има цели общини, в които се е регистрирал само един личен лекар.

Своебразен рекордьор в това отношение е Малко Търново. Там живеят близо 4 000 души. Разпределени са в 13 селища. На територията на всички тях има регистриран един личен лекар.

Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил и София-област пък са областите, в които откриваме общини с по един зъболекар.

Най-трудно изглежда положението в Община Мизия, където жителите са над 7 000, населените места са 6, а зъболекарят – само един.

Решение на този проблем някои специалисти виждат в създаването на мобилни кабинети, с които лекарите да посещават пациентите си, а не пациентите - лекарите.

В България вече съществуват дори мобилни стоматологични кабинети. Засега са три. Обикалят районите на Перник, Плевен и Шумен.

Във видеото вижте как работи един от зъболекарите „на колела” - д-р Димов. Той е стоматолог по наследство. Мобилен зъболекарски кабинет видял за пръв път в детството си - автобус с два стола, обърнати един срещу друг. Тогава помагал на баща си. Днес си има свой. Обикаля с него в Шуменско и лекува деца.