ЕС и Канада подписаха СЕТА

Политика

30-10-2016, 18:52

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Юнкер: Няма връзка между подписването на СЕТА и Брекзит

ЕС одобри СЕТА, подписва утре!

Канада ще отмени визите за граждани на България и Румъния в края на 2017 година

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо и лидерите на ЕС подписаха търговското споразумение (СЕТА), подготвяно в продължение на седем години, предават от AFP. С този акт са изпълнени условията за отпадането на визите за Канада за граждани на България и Румъния до края на следващата година. Това ще се случи в края на 2017 г., посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на върха в Брюксел.

„Приветствам решението на Канада да отмени визите за всички български и румънски граждани в края на 2017 г.“, подчерта полският политик. През декември се очаква документът да получи утвърждението на Европейския парламент, с което да започне предварителното му приложение. След това в срок от две години той трябва да бъде ратифициран от 28-те национални парламента в ЕС.

Церемонията в Брюксел по официалното сключване на сделката трябваше да се състои още във вторник, но бе отложена заради отказа на белгийския регион Валония да подкрепи СЕТА. Трюдо подписа пакта заедно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и словашкия премиер Роберт Фицо.