Евродепутати от ГЕРБ/ЕНП се срещнаха с българската общност във Валенсия

Дискусията се фокусира около темата за образованието

Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел и Ева Паунова и депутатът Десислава Атанасова се срещнаха с българи в испанския град Валенсия в събота, 29 октомври 2016 г. На срещата присъстваха над 50 души от Валенсия, Гандия, Хатива и Аликанте. Дискусията се фокусира около темата за образованието, а освен това бяха обсъдени актуални теми от България и Европа като миграция и сигурност, инвестиции и еврофинансиране, пазар на труда, пенсионна политика, здравеопазване, които интересуват наброяващата над 25 000 души българска общност в региона.

"Не трябва да се стремим да спираме младите хора да учат и трупат умения в чужбина. Напротив, това е безценен опит, който те могат да използват обратно в България, въвеждайки нови практики и идеи. Именно в посока създаване на условия за реализация на всички българи, включително такива, които се връщат от чужбина, работи правителството“, заяви Мария Габриел, която е ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.

"Конкретен пример, доказващ, че българския кабинет работи и по дългосрочни приоритети е че в бюджета за 2017 г. секторът с най-голямо процентно увеличение е образованието.", заяви Ева Паунова по повод въпрос за конкретните действия на българското правителство за дългосрочното развитие на страната.

Депутатът от българския парламент Десислава Атанасова подчерта, че благодарение на ефективната политика на правителството срещу контрабандата и организираната престъпност в хазната за 2016 г. има допълнителни над 3 млрд лева, част от които ще подсигурят допълнителни средства за социална политика в сгерата на здравеопазването и пенсионната система.

Срещата във Валенсия е продължение на традицията на евродепутатите от групата на ГЕРБ/ЕНП да се срещат и разговарят с българската диаспора в Испания. В последните три години бяха проведени редица срещи с българските общности в Мадрид, Сеговия, Валенсия, Хатива, Енгера, Муро де Алкой и околните градове, а само преди седмица, на 22 октомври 2016 г., Ева Паунова и Владимир Уручев се срещнаха с българи в Палма де Майорка. В петък, 4 ноември 2016 г. евродепутатите Ева Паунова и Андрей Ковачев организират среща с българите в Мадрид и региона. Дискусията ще се проведе в централата на Народната партия в града на адрес Calle de Oruro 6 и ще започне в 18.30 часа.