Цецка Цачева посети централния офис на Фондация „Асоциация Анимус“

Цачева: С постоянен диалог и сътрудничество можем да направим крачка напред в борбата с насилието над жени и деца

Цецка Цачева: С постоянен диалог и сътрудничество можем да направим крачка напред в борбата с насилието над жени и деца
Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева посети централния офис на  Фондация „Асоциация Анимус“ в София, където се срещна с психолозите,  психотерапевтите и социалните работници, оказващи помощ на пострадали от  домашно насилие жени и деца. Пред Цачева беше представен целия  спектър от дейности от самото посрещане на жертвите, през техния престой  и адаптиране в кризисния център до помощта за тяхната реинтеграция.
Заедно с нея беше и Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в  Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата.
„Постоянният диалог и сътрудничество между институциите и неправителствените и доброволческите организации, работещи по проблема с насилието над жени и деца, е ключова предпоставка за постигане на по-добри резултати в борбата с това зло. Всички и на всички нива имаме споделена отговорност да се помогне на жертвите да се върнат към нормалния си живот, да се преборят със страха и срама, да отстояват своите човешки права“, заяви Цецка Цачева. Тя отбеляза важната стъпка, която България направи с подписването през април тази година на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, т.нар. Истанбулска конвенция. Цачева изрази удовлетворението си от обединението, което беше постигнато за подписването на конвенцията, посочваща конкретни мерки за предотвратяване и справяне с всички форми на насилие, породено от неравенството между половете.
Ръководството на Фондация „Асоциация Анимус“ благодари за ангажираността на Цецка Цачева с проблема с насилието над жени и деца. Те изразиха сърдечни благодарности и за активната работа на евродепутата от ГЕРБ Мария Габриел по темата, особено за провежданата и към момента национална кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието“. „Това, което Мария Габриел успя да постигне с работата си по проблема с насилието над жените, досега никой не е постигнал“, заявиха от Анимус.
Цецка Цачева посочи още, че ще продължава да работи за по-добра координация между всички ангажирани с проблема, така че да се засили превенцията и адекватната помощ за жертвите на домашно насилие.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен