Отбелязваме Международния ден на Черно море

Той е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави

Международният ден на Черно море се отбелязва всяка година на 31 октомври. Датата е определена през 1996 г., при среща на министрите на околната среда на България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна - държавите, с които граничи. Целта е да бъде привлечено вниманието на обществеността върху усилията за неговото опазване.

По повод Международния ден на Черно море Басейнова дирекция „Черноморски район” по традиция ще отвори врати. Всеки, който има желание да се запознае с дейността в институцията може да посети сградата на ул. „Панагюрище”17 от 10.00 до 16.30 ч.

 Черно море е сравнително “младо” - преди около 8 000 години е било сладководно езеро. То е близо два пъти по-малко солено от Световния океан - в 1 литър повърхностна черноморска вода се съдържат средно около 17 грама соли, а в 1 литър океанска - средно 35 грама. Териториалното море (12-милната зона) на България по протежение на 378-километровата граница е с площ  6360 кв. км.

Черно море се подхранва от над 2 млн. кв. километра водосборен басейн, около една трета от площта на континентална Европа. Всяка година, около 350 куб. км речни води постъпват в Черно море от територията на над 20 държави от Европа и Мала Азия. Максималната дълбочина на Черно море е 2212 метра. Северозападната му част е по-плитка и в нея се вливат големите реки Дунав, Днепър, Днестър, Дон и Буг. Връзката му със Световния океан е чрез Босфорския залив - 35-метров естествен канал.

За по-чисто море по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ са инвестирани близо 350 млн. лева в изграждането и реконструирането на пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ). Три са новоизградените пречиствателни станции  - ПСОВ Бургас-Банево, Ветрен и Минерални бани, ПСОВ Бургас - Горно Езерово и ПСОВ Созопол. Реконструирани са ПСОВ Несебър, ПСОВ Поморие и ПСОВВарна -Акациите“. Изградени са и над 230 км канализация и 142 км водопроводи. Сред средства от новата Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ще се изграждат пречиствателни станции в Приморско и в курорта „Златни пясъци“, с което се покриват всички големи курорти по Черноморското крайбрежие.

За опазване на Черно море ще допринася и откритият наскоро във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” във Варна. Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона. Проектът е финансиран с  1.15 млн. Евро от МОСВ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Бенефициент е ВВМУ, а партньори са Областна администрация Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район”. Центърът ще обединява цялата налична информация на ресорните институции за състоянието на морските води, развивайки уникално в европейски и регионален мащаб звено за борба с нефтени разливи.